OTAC NEPROMOČIVE TKANINE! Umro izumitelj tehnologije Gore-Tex

Hemijski inženjer Robert W. Gore, koji je tehnologiju Gore-Tex izumio dok je radio za očevu tvrtku u američkom Marylandu, umro je u dobi od 83 godine.

Na tržištu predstavljena 1976. godine, ova je nepromočiva tkanina zaštitila bezbroj šetača, trkača i ljubitelja sportova koji se odvijaju na otvorenom od vlažnog vremena, no nalazi se i u brojnim ostalim proizvodima.

Tvrtka WL Gore & Associates, čiji je bio izvršni direktor, objavila je da je Gore umro u četvrtak nakon duge bolesti. Rođen je u Uti, a prvostupnički i postdiplomski studij završio je na sveučilištima Delaware i Minnesota, nakon čega je počeo raditi u tvrtki WL Gore & Associates, koju su 1958. osnovali njegov otac i ujak.

Godine 1969. u laboratoriju tvrtke otkrio je novi oblik polimera. Otac ga je zamolio da istraži novi način proizvodnje vodoinstalaterske vrpce. Robert Gore je ustanovio da se razvlačenjem materijala pod nazivom PTFE polimer rasteže za 1000 posto te tako stvara mikroporoznu strukturu.

Od tog se materijala počela proizvoditi tkanina koja sadrži milijarde rupica manjih od kapljica vode, tvoreći na taj način vodonepropusnu, ali prozračnu površinu, a nazvali su je Gore-Tex.

“To je uistinu bila ključna točka u povijesti ove tvrtke,” rekao je Greg Hannon, glavni tehnološki direktor WL Gore & Associatesa prošle godine za novine Delaware Online.

Među raznolikim primjenama Gore-Tex se koristi i u izradi medicinskih pomagala, poput zakrpa za srce, zatim za izradu žica za gitaru, svemirskih odijela i vakuumskih vrećica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj