PREDSJEDNIK TRAMP POTPISAO IZVRŠNU UREDBU: Blokira se imovina osobama koje imaju veze s razvojem iranskog konvencionalnog oružja!

Američki predsjednik Donald Tramp donio je izvršnu uredbu o blokiranju imovine osoba u SAD koje imaju veze s razvojem konvencionalnog oružja Irana.

Ovaj nalog se odnosi na bilo koju osobu koju državni sekretar odredi, u dogovoru s ministrom finansija, a koja se se bavila bilo kojom aktivnošću koja doprinosi snabdijevanju, prodaji ili prenosu oružja ili sličnog materijala, uključujući rezervne dijelove, u Iran ili iz te zemlje.

Dokument se odnosi i na osobe koje pružaju bilo kakvu tehničku pomoć Iranu u ovim aktivnostima.

Sva imovina i interesi u imovini ovih osoba koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, bit će blokirani i neće se moći se prenositi, izvoziti, biti povučeni, ili korišteni na drugi način.

Kako se navodi u dokumentu, politika Sjedinjenih Država i dalje ostaje da se suprotstave zlonamjernom utjecaju Irana na Bliskom istoku, uključujući prijenos i nabavku konvencionalnog oružja i sličnog materijala.

– Prijenos oružja ili srodnog materijala ili vojne opreme u Iran i iz njega predstavlja kontinuiranu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, što dokazuje kontinuirana vojna podrška Irana koja podstiče tekući sukobe u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu – navodi Tramp.

Iran dalje stoji, ima koristi od učešće u trgovini konvencionalnim oružjem tako što jača svoje odnose s drugim režimima, smanjuje svoju međunarodnu izolaciju i ostvaruje prihod koji potom koristi za podšku terorističkim grupama i finansiranje štetnih aktivnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj