KINESKI PREDSJEDNIK POHVALIO UN I WHO! Xi Jinping: Nijedna zemlja se ne može ponašati kao šef svijeta!

Predsjednik Kine Xi Jinping izjavio je kako zvanični Peking neće dozvoliti da bilo koja država kontrolira sudbinu drugih i ponaša se poput šefa svijeta.

Xi se obratio učesnicima skupa koji je održan povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija (UN), a tom prilikom je kazao da nijedna zemlja nema pravo dominirati globalnim temama, odlučivati o sudbini drugih niti priskrbljivati dobra samo za sebe.

“Još manje treba nekome biti dopušteno da radi što god želi i da bude svjetski hegemon, nasilnik ili šef”, kazao je Xi u govoru kojeg je prenio list “Global Times”.

Iako nije licitirao ime bilo koje zemlje, da se naslutiti da se Xijeve poruke odnose na SAD, jer su odnosi između dva ekonomska diva trenutno na historijskom minimumu.

Pozivajući na veću zastupljenost zemalja u razvoju u UN-u, naglasio je da bi najveća svjetska organizacija trebala podržavati vladavinu zakona.

Ne smiju nad njima vladati oni koji snažnom šakom mašu drugima”, rekao je Xi.

Dodao je da se odnosi među zemljama i koordinacija njihovih interesa moraju temeljiti samo na pravilima i institucijama.

Xi je također naglasio da bi glavne države svijeta trebale dati primjer u zagovaranju i održavanju međunarodne vladavine zakona i u poštivanju svojih obveza.

“Ne smije postojati praksa iznimnosti ili dvostrukih standarda niti se međunarodno pravo treba narušiti i koristiti kao izgovor za podrivanje legitimnih prava i interesa drugih zemalja ili svjetskog mira i stabilnosti”, kazao je predsjednik Kine.

On je dalje naglasio je da UN mora promicati saradnju te je poručio da za načelo multilateralizma treba djelovati, a ne samo razgovarati i da mora postojati lijek, a ne samo terapija.

Kineski predsjednik Xi je pohvalio ulogu UN-a i njegovo 75-godišnje putovanje, rekavši da je njegova zemlja čvrsto branila glavnu ulogu UN-a u međunarodnim poslovima.

Pohvala WHO-u i traženje opravdanja

Kineski predsjednik Xi Jinping oslikao je svoju zemlju kao globalnog lidera na godišnjem sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak, pozivajući na međunarodnu saradnju protiv novog koronavirusa, obećavši dvije milijarde dolara u tom cilju i obećavajući da će bilo koja kineska vakcina postati “globalno javno dobro” čim bude na raspolaganju.

Xi je opravdavao početni odgovor Kine, rekavši da su sve zemlje ranjive.

“Virus ne poštuje granice”, rekao je u otprilike desetominutnom govoru putem videa na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini. “Ni rasa ni nacionalnost nisu bitni kada se suočavamo sa bolešću.”

“Mi smo pravovremeno pružili informacije WHO-u i relevantnim zemljama”, rekao je Xi. “Objavili smo sekvencu genoma što je prije moguće. Podijelili smo iskustvo kontrole i liječenja sa svijetom bez rezerve. Učinili smo sve što je u našoj moći da pružimo podršku i pomoć zemljama u nevolji.”

Kineski čelnik suprotstavio se američkim kritikama WHO, rekavši da “međunarodna zajednica pozdravlja njihov dobar rad“. Rekao je da bi WHO trebao voditi globalni odgovor na COVID-19 i pozvao međunarodnu zajednicu da “poveća političku i financijsku podršku” za agenciju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj