PREDSJEDNIK TRAMP U UN-u: Kina je kriva za “kugu koja hara svijetom”, WHO je pod njenim uticajem!

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u utorak da Ujedinjene nacije moraju smatrati Kinu odgovornom za mnoštvo navodnih kaznenih djela, posebno za pandemiju novog koronavirusa, koja je odnijela gotovo milion života širom svijeta.

IZVJEŠTAJ CIA-e: 'Kina je pokušala zaustaviti WHO da oglasi alarm oko  koronavirusa, a u isto vrijeme gomilala zalihe medicinske opreme' -  GlobalCir

Tramp je rekao da je Kina dovela u zabludu međunarodnu zajednicu, jer je zabranila domaća putovanja, istovremeno dopuštajući međunarodne letove kojima su njeni građani slobodno napuštali zemlju dok se virus širio.

“Moramo držati odgovornom državu koja je ovu kugu pustila u svijet – Kinu”, naglasio je Tramp tokom videoobraćanja na 75. generalnoj skupštini UN-a i nastavio:

“Kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, koju Kina gotovo kontroliše, lažno su objavile da nema dokaza o prenošenju s čovjeka na čovjeka. Kasnije su lažno rekli da ljudi bez simptoma neće širiti bolest. Ujedinjene nacije moraju Kinu smatrati odgovornom za njene postupke.”

Tramp je također optužio Kinu za bacanje plastičnog otpada u okean, prekomjerni ribolov u morskim zonama drugih država i ogromnu emisiju ugljika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj