Preko 200.000 mrtvih od koronavirusa u Americi

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 200.000, javljaju američki mediji.

Slovenija priprema 'megazakon', u Americi već preko 139.000 zaraženih -  Večernji.hr

Registrirano je više od 6,8 miliona zaraženih u SAD, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.   U posljednje vrijeme došlo je do povećanja broja slučajeva u brojnim američkim državama, uključujući Sjevernu Dakotu i Jutu. 

U martu je predsjednik Donald Tramp rekao da, ako u zemlji bude između 100.000 i 200.000 slučajeva, to bi značilo da je urađen “vrlo dobar posao”. Univerzitet Johns Hopkins je danas izvijestio o novom broju mrtvih koji iznosi 200.005.

Univerzitet prikuplja podatke o američkim i globalnim brojkama od izbijanja epidemije krajem prošle godine u Kini. Prvi slučaj u SAD potvrđen je u januaru.

Covid-19 će ove godine biti treći po redu uzrok smrti u SAD-u i premašit će nesreće, moždane udare i Alzheimerovu bolest. Podcjenjujemo taj virus na vlastitu štetu i štetu onih na koje utječu naše odluke“, kazao je Tom Frieden, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ispred covida-19 su kao uzročnici smrtnosti samo karcinomi i kardiovaskularne bolesti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj