PROGRAM ARTEMIS: NASA predstavila plan za slanje prve žene na Mjesec 2024. godine

Američka svemirska agnecija (NASA) podijelila je detalje o svom programu Artemis u sklopu kojeg planira 2024. godine poslati prvu ženu i “sljedećeg” muškarca na površinu Mjeseca.

Plantés sur la Lune, les drapeaux des astronautes américains se désintègrent

U proteklih 18 mjeseci, otkako je NASA prihvatila hrabri izazov da ubrza planove istraživanja površine Mjeseca do kraja ove decenije, agencija je uhvatila zamah i kada je riječ o slanju ljudi na Mjesec, prvi put nakon posljednje lunarne misije Apollo 11 iz 1972. godine.

“Vraćamo se na Mjesec radi naučnih otkrića, ekonomskih koristi i inspiracije za nove generacije istraživača. Dok gradimo održivo prisustvo na Mjesecu, također smo bliže i prvim ljudskim koracima na Crvenoj planeti (Mars)”, kazao je NASA-in administrator Jim Bridenstine, piše Klix.

NASA bilježi progres svog plana Artemis, dok su nova moćna raketa Space Launch System (SLS) i svemirska letjelica Orion bliže nego ikada svom prvom integrisanom lansiranju. Ove letjelice su u posljednjim fazama testiranja koje će kulminirati ključnim testom toplotne izdržljivosti ove jeseni.

Nakon uspješnog toplotnog testa svemirska letjelica će biti poslana u svemirski centar Kennedy na Floridi. NASA će potom zajedno lansirati SLS i Orion na put oko Mjeseca kako bi provjerila performanse letjelice, njenu sigurnost i komunikacijske sposobnosti. Prva misija nazvana Artemis I trebala bi biti izvedena već 2021. godine, ali bez astronauta.

Misija Artemis II planirana je za 2023. godinu, zajedno s ljudskom posadom. Operacija spuštanja letjelice u mjesečevu orbitu naziva se faza Artemis III, a koja podrazumijeva iskrcavanje prvih astronauta na lunarni Južni pol.

Noseći moderna svemirska odijela koja omogućavaju veću fleksibilnost i kretanje od onih koja su se koristila u misiji Apollo 11, astronauti će na Mjesecu prikupljati uzorke i izvoditi niz naučnih eksperimenata prvih sedam dana boravka na Mjesecu.

Iz NASA-e su također pojasnili da će postepeno nagomilavanje infrastrukture na površinu Mjeseca uslijediti kasnije tokom ove decenije, što će omogućiti površinske ekspedicije s više članova posade. To bi značilo izgradnju baznog kampa Artemis koji bi sadržavao nove rovere, elektroenergetske sisteme, staništa i još mnogo toga na površini Mjeseca radi dugoročnih istraživanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj