DO KRAJA DECEMBRA 100 MILIONA DOZA! Šef američkog CDC-a: Većina Amerikanaca mogla bi biti vakcinisana najkasnije do jula!

Čelni američki zdravstveni dužnosnik Robert Redfield rekao je pred odborom Senata da bi se većina Amerikanaca mogla cijepiti protiv koronavirusa najkasnije do jula 2021.

Evening news briefing from CNN - CNN Video

Ravnatelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield očekuje da će oko 700 milijuna doza vakcine biti dostupno krajem marta ili u aprilu, što je dovoljno za vakcinisanje 350 miliona ljudi. 

Mislim da ćemo do aprila, maja, juna, moguće jula, cijepiti sve američke građane”, rekao je Redfield Odboru za zdravstvo senata SAD-a.

Pred odborom su o pandemiji koronavirusa, koja je u SAD-u odnijela više od 200.000 života, svjedočili još šef američke Uprave za hranu i lijekove Stephen Hahn, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci i dužnosnik za zdravstvo i socijalne usluge Brett Giroir.

Još nema vakcine za covid-19, ali nekoliko kandidata je u završnim fazama ispitivanja cjepiva, uključujući kompanije Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

Vladina skupina odlučivat će o distribuciji cjepiva

Kompanije su započele proizvodnju cjepiva očekujući brzo odobrenje regulatora nakon što se utvrdi djelotvornost cjepiva. 

Fauci očekuje da će 50 miliona doza cjepiva biti dostupno u studenom, a 100 milijuna do kraja decembra. Do travnja vjeruje da će biti dostupno ukupno 700 milijuna doza. 

Zdravstveni dužnosnici i predsjednik Donald Tramp iznijeli su različite procjene o tome kada će cjepivo biti dostupno većini Amerikanaca. Redfield je rekao da će vladina skupina koju čine dužnosnici iz zdravstva, socijalne skrbi i obrane odlučivati o distribuciji cjepiva.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj