NIŠKI HAKERI ‘ZARADILI’ 70 MILIONA DOLARA: Ljude su varali preko interneta, a onda se u sve umiješao FBI!

Sjedinjene Američke države su protekle sedmice poslale beogradskom Višem sudu molbu za izručenje 11 optuženih za digitalnu prijevaru, kazali su za Blic s tog suda. Riječ je o optuženima koji imaju boravište u Nišu, a saslušanje je već bilo zakazano za ponedjeljak, no odgođeno je kako bi se odvjetnici obrane upoznali sa zahtjevima pristiglog pisma pa se pripremili.

Kako piše portal Južne vijesti, dilema oko toga trebaju li uhićeni Srbi, zbog sumnje da su preko internetskih prijevara “zaradili” 70 milijuna dolara, biti izručeni SAD-u i njihovom sudu trajala je dugo. No, da dilema ni neće biti razriješena sve dok taj slučaj ne dobije konačni epilog. Priča se da optuženi mogu biti izručeni SAD-u upravo zato jer je od tamo došla molba za izručenjem.

FBI pomogao uhvatiti srpske hakere

Radi se o slučaju kada je grupa mladića, među kojima i državljani Crne Gore, Austrije i Filipina, s prebivalištem u Nišu, uhićena u julu zbog online prijevara. Kako javlja Blic, tereti ih se za kazneno djelo prijevare preko interneta jer su tako pribavili 70 milijuna dolara.

Među njihovim žrtvama je i jedan državljanin Teksasa pa se zato u cijelu priču umiješao FBI i američko pravosuđe. Inače, FBI je i asistirao u akciji hvatanja ovih lopova.

Mladićima sada prijeti izručenje SAD-u gdje bi se vodio cijeli proces. Prema mišljenju odvjetnika optuženih, njima bi u SAD-u bila ugrožena ljudska prava i zato su poslali zahtjev da im se sudi u Srbiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj