OBJAVIO NA TWITTERU: Tramp u subotu objavljuje ime kandidatkinje za Vrhovni sud

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da će u subotu objaviti ime sutkinje koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mjesto sutkinje Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

PROŠLI MJESEC SKORO 5 MILIONA VRAĆENIH POSLOVA! Predsjednik Tramp: Podaci o  zapošljavanju pokazuju brzi oporavak! - GlobalCir

Ranije je rekao da će njegov izbor biti između pet konzervativnih sudija, a sa jednom od kandidatkinja, Ejmi Koni Beret, sastao se u ponedeljak.

Osim nje, na listi potencijalnih su i sutkinja sa Floride Barbara Lagoa, Alison Džons Rašing, Džoan Larsen, kao i zamjenica pravnog savjetnika Bijele kuće Kejt Tod, prenosi Glas Amerike.

Kandidat demokrata na predsjedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobijedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do poslije inauguracije u januaru 2021.

Ali, republikanci žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mjesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je prije smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4. Predsjednik Tramp je već postavio dvojicu sudija Vrhovnog suda, Nila Gorsača i Breta Kavanoa.

Nova kandidatkinja mogla bi da bude potvđena u Senatu do kraja godine, najavio je lider većine Mič Mekonel.

Republikanci imaju dovoljno glasova da potvrde novu kandidatkinju, s obzirom na to da je senator Mit Romni iz Jute, inače Trampov kritičar, potvrdio da će glasati za imenovanje sudije.

Demokrate ukazuju na licemjerje lidera većine u Senatu Miča Mekonela, koji u istoj situaciji poslije smrti sudije 2016. nije htio da stavi na glasanje kandidata Baraka Obame za Vrhovni sud Merika Garlenda.

On je tada rekao da treba prepustiti Amerikancima da na izborima odaberu predsjednika koji će onda birati sudiju. Tada su izbori bili za devet mjeseci, sada za manje od 45 dana.

Demokrate su manjina u Senatu i nemaju mogućnosti da spriječe eventualno postavljenje novog sudije Vrhovnog suda.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer kazao je da će “potezi lidera Mekonela uništiti Senat kao instituciju” i da će, ako im prođe nominacija, republikanci u Senatu potvrditi sudiju vođeni dijametralno različitim principom u odnosu na prije četiri godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj