Preminula Juliette Greco: Ikona francuske šansone i muza egzistencijalizma!

Juliette Greco, ikona francuske šansone i muza egzistencijalista, preminula danas u 94. godini na jugoistoku Francuske, saopštila je njena porodica.

“Juliette Greco preminula je danas okružena svojim voljenima u svom domu u Ramatuellu (na jugoistoku Francuske). Imala je izuzetan život”, navela je njena porodica.

Sredinom 1940-ih godina, romanopisac Remon Keno i filozof Jean-Paul Sartre napisali su pjesme “Si tu t’imagines…” i “La Rue des Blancs-Manteaux”, koje su Juliette Greco donijele prvi uspjeh u blistavoj karijeri.

Pjevala je pjesme Jacquesa Preverta, Bertolda Brechta, Borisa Vijana, Fransoaz Sagan i Sergea Genzbura.

Poslije pjevanja u legendarnim pariskim kabareima, otišla je u New York i postala svjetski poznata. Po povratku u Pariz 1968. godine, snimila je čuvenu šansonu “Deshabillez-moi”.

U autobiografiji “Žižib” – što joj je bio nadimak u detinjstvu, Juliette Greco, rođena 1927. godine, pisala je i o hapšenju svoje majke i sestre u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se politički angažovala.

Ona se usudila da na koncertu u Čileu 1981. godine, u doba vojnog režima Augusta Pinočea, pjeva samo zabranjene pjesme. Čileanski vojnici su je poslije koncerta otpratili do aerodroma i poslali je prvim avionom natrag u Francusku.

Poslije duge veze sa džez-trubačem Milesom Davisom, Juliette Greco je imala nekoliko brakova. Udala se za glumca Filipa Lemera, potom za Michela Piccolija i na kraju za Gerrardea Jouannesta, bivšeg pijanistu Jacquesa Brela.

Među njenim najpoznatijim šansonama su i “Parlez-moi d’amour”, “Paris Canaille”, “Accordeon” i “Je suis comme je suis”.

Pjevačica je 2015. održala oproštajnu turneju koju je nazvala “Merci” (Hvala) i koja je trajala godinu dana.

Glumila je u filmovima “Orfej” (1950) Žana Koktoa i “Dobar dan, tugo” (1958) Otta Premingera.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj