ITALIJANSKI PREMIJER NAJAVIO: Možda će biti nekih “dobro ciljanih zatvaranja”

Talijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je u četvrtak da neće biti uvedena još jedna opšta blokada za obuzdavanje pandemije koronavirusa, dodajući da će možda biti nekih “dobro ciljanih zatvaranja” kako bi se zaustavili potencijalni skokovi u slučajevima COVID-19 na lokalnom nivou.

Coronavirus | Italy: Italian PM offers hope for summer holidays in Italy |  MARCA in English

Italija bi mogla primijeniti ciljano zatvaranje tamo gdje je to potrebno radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, dok je malo vjerojatno da će doći do još jednog lockdowna, rekao je premijer Giuseppe Conte za list ‘La Stampa’ u današnjem intervjuu.

“Danas je situacija u Italiji sigurno bolja nego u drugim evropskim zemljama, a mi smo bolje pripremljeni – čak i kao zdravstveni sistem – za suočavanje s mogućim ponovnim širenjem virusa”, rekao je Conte .

„Trenutno isključujem mogućnost opšteg zaključavanja; moglo bi biti – ako je potrebno – dobro ciljanih zatvaranja. “

Conte je dodao da je prijedlog Evropske unije za reviziju pravila o migraciji i azilu “prvi korak, ali nedovoljan”, a blok će nastaviti raditi na uspostavljanju učinkovitih mjera za repatrijaciju i obvezno preseljenje, prenosi Reuters.

Italija je registrirala ukupno 302.537 potvrđenih slučajeva virusa od početka pandemije, i ukupno 35.758 umrlih. Nakon što je u martu i aprilu Italija bila jedna od najviše pogođenih zemalja na svijetu, dnevne infekcije koronavirusom u posljednje su vrijeme niže u usporedbi s drugim evropskim zemljama poput Španije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj