OPOZICIJA TVRDI DA NETANYAHU TAKO GUŠI PROTESTE! Izrael uvodi još stroži ‘lockdown’, premijer kaže da su ‘na rubu ponora’

Izrael  je prva zemlja na svijetu koja je uvela drugi lockdown na razini cijele zemlje, a sad ga se spremaju dodatno postrožiti, javlja BBC. Premijer upozorava da se zemlja nalazi “na rubu ponora”.

Što donose strože mjere lockdowna?

Nove strože mjere lockdowna, koje prvo mora odobriti parlament, uključivale bi zabranu rada još većem broju tvrtki nego dosad, a planira se još strože ograničavanje kretanja.

Sinagoge bi sljedećee sedmice, kad Izraelci slave svoj najveći vjerski blagdan Jom Kipur, bile otvorene samo za male skupine ljudi, a ograničio bi se i broj sudionika protesta.

Dnevni broj novozaraženih prešao 8000

O još strožim mjerama drugog lockdowna počelo se govoriti nakon što je u Izraelu dnevni broj zaraženih prešao 8000. Kad se gleda broj novozaraženih po glavi stanovnika, Izrael je trenutno među najneuspješnijim zemljama na svijetu.

Od početka pandemije u Izraelu je zabilježeno više od 206.000 slučajeva zaraze, a preminulo je 1335 osoba.

Podsjetimo, Izrael je na početku pandemije bio među najuspješnijim zemljama svijeta, barem što se tiče sprječavanja širenja zaraze. Zbog toga su na početku imali i vrlo nisku smrtnost u usporedbi s ostalim zemljama. No, nakon što su u maju krenuli s popuštanjem mjera, vlada je došla na udar kritika zbog gubitka kontrole nad širenjem virusa.

Virus se brzo proširio zemljom i prošlog petka, kad je dnevni broj novozaraženih prešao 5000, a Izrael je postao prva razvijena zemlja svijeta koja je ponovo uvela lockdown na razini cijele države.

Lockdown je već bio strog, a sad će biti još stroži

Škole su zatvorene, a javnosti je poručeno da ostanu u krugu od jednog kilometra od svojih domova, s izuzetkom odlaska na posao, kupovine proizvoda od životne važnosti, vježbanja na otvorenom te posjećivanja vjerskih manifestacija i prosvjeda.

Sinagoge su ostale otvorene, ali uz obavezne mjere držanja socijalne distance, koje su po definiciji ograničile broj onih koji mogu sudjelovati u vjerskim manifestacijama. 

Ministri vlade Benjamina Netanyahua su danas predložili uvođenje još strožeg lockdowna s obzirom na to da broj novozaraženih i dalje raste, a zdravstveni sustav je pod ozbiljnim pritiskom.

Premijer: Ako odmah ne donesemo teške odluke, doseći ćemo rub ponora

“Stopa smrtnosti u Izraelu raste, broj kritičnih pacijenata raste, a nažalost i broj preminulih”, rekao je jučer premijer Benjamin Netanyahu.

U posljednja dva dana stručnjaci su nam rekli da ćemo, ako odmah ne donesemo teške odluke, doseći rub ponora. Kako bismo spasili živote građana Izraela, moramo uvesti potpuni lockdown u trajanju od dva tjedna“, poručio je Netanyahu.

Nove strože mjere na snagu će stupiti sutra u 14 sati po lokalnom vremenu i trajat će do 11. oktobra. Izraelski mediji javljaju kako će biti zatvorene sve tvrtke osim onih koje se smatraju esencijalnima.

Opozicija kaže da Netanyahu koristi mjere da bi ugušio prosvjede

Ulični prosvjedi bit će ograničeni na 20 ljudi, što bi trebalo privesti kraju masovne proteste koji se već tjednima održavaju protiv Netanyahua.

Opozicijaoptužuje premijera da koristi mjere protiv širenja zaraze kako bi ugušio proteste, a Netanyahu je proteste nazvao “farsom”.

Demonstranti su se nedavno okupili pred rezidencijom premijera u Jeruzalemu te zatražili da odstupi sve dok ne bude završeno suđenje za mito i prijevaru. Netanyahu tvrdi da nije ništa zgriješio.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj