SJEDINJENE DRŽAVE VAS PONIŽAVAJU?! Lavrov zabrinut za ‘obraz’ Berlina: “Završetak ‘Sjevernog toka 2’ je pitanje časti za Njemačku”

Vrijeme je da se smirimo po pitanju perspektiva gasovoda „Sjeverni tok 2“, a završetak projekta sada je pitanje časti za Njemačku, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Russia's Lavrov says Nord Stream 2 will be launched despite sanctions: Ifax  - Reuters

„Što se tiče ‘Sjevernog toka’ mislim da je vrijeme da se po tom pitanju smirimo. Vidimo da SAD svakodnevno javno pokušavaju da ponize EU, prije svega Njemačku, kako SAD, preko svojih zvaničnih predstavnika zahtijevaju od Njemačke da uvidi svoju sreću i neophodnost jačanja svoje energetske bezbednosti, a pod tim SAD podrazumijevaju odustajanje od ‘Sjevernog toka’ i prelazak na znatno skuplji američki tečni prirodni gas.

Mislim, i to je moje lično mišljenje, sada ne govorim zvanično, to pitanje je pitanje časti za Njemačku“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare poslije razgovora s iranskim kolegom Džavadom Zarifom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u ponedjeljak da Vašington stvara koaliciju kako bi omela završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. U izjavi za nemački „Bild“ Pompeo je rekao da Amerika smatra da projekat predstavlja rizik za Evropu jer postaje zavisna od ruskog gasa, a prijetnja je i Ukrajini i sve to „duboko uznemirava mnoge Nijemce“.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je krajem 2019. godine sankcije kompanijama koje učestvuju na izgradnji gasovoda, čime je projekat Sjeverni tok 2 praktično zaustavljen.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj