ZBOG DESNIČARENJA U REDOVIMA VOJSKE: Njemačka će smijeniti šefa vojne obavještajne službe

Šef njemačke vojne obaveštajne službe bit će smijenjen u oktobru, dok vlasti pojačavaju napore na iskorjenjivanju desničarskih ekstremista u vojsci, saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

Njemačka ministrica odbrane Anegret Kramp-Karenbauer odlučila je da sljedećeg mjeseca smijeni Kristofa Grama „uz njegov pristanak “ sa mjesta direktora Vojne obavještajne službe (MAD), navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje se da će uskoro biti donijeta odluka o nasljedniku.

Gram je vodio MAD od januara 2015. godine. Ministarstvo odbrane je istaklo njegove zasluge za pokretanje reformi i poboljšanje rada službe, ali je dodalo da se on i Kramp-Karenbauer slažu da sljedeća faza modernizacije zahtijeva novi zamah koji “također treba da bude vidljiv i u kadrovskim promjenama.“

Nedavnog otkriće nekoliko pripadnika ekstremne desnice u vojsci izazvalo je uzbunu njemačkih zvaničnika.

U julu je ministrica odbrane obećala raspustiti dio elitnih specijalnih snaga, rekavši da je elitna grupa postala izolovana od ostatka oružanih snaga Bundesvera i da su u izolaciji neki njeni dijelovi razvili toksičnu kulturu koju je liderstvo godinama tolerisalo.

Došli smo do tačke kada se mora nešto uraditi na brz i radikalan način“, rekla je ona.

Njemačka vlada dogovorila se o zakonu koji bi ubrzao otpuštanje vojnika umiješanih u ekstremizam ili teške zločine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj