NAPETO NA KOSOVU: Uhapšeni predsjednik i potpredsjednik Udruženja ratnih veterana OVK

Pripadnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, uhapsili su u petak u Prištini predsjednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Husni Gucatija. On je uhapšen u prostorijama ovog udruženja tokom osmočasovnog pretresa od strane pripadnika EULEX-a.

Uhapšen predsednik udruženja veterana OVK, Euleks pretresa kancelarije | N1  Srbija

U popodnevnim satima, pripadnici Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i Policije Kosova su u naselju Pejton u Prištini priveli i potpredsjednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja. Advokat Tom Gaši saopštio je da će Gucati i Haradinaj narednih sati biti prebačeni za Hag. Za sada nije poznato zašto su njih dvojica uhapšeni.

Advokat Gaši je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ranije tokom dana rekao da je malo vjerovatno da Gucatijevo hapšenje tiče ratnih zločina, zato što do sada nikada nije bio isptivan. “Na osnovu odluke koju smo dobili, moguće je da je uhapšen za ono što sud smatra ometanjem pravde”, kazao je.

Ranije u petak, Nasim Haradinaj je za medije izjavio da ne priznaje sud u Hagu. U toku pretresa kancelarije grupa gađana se okupila ispred iste kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja Gucatija.

Ovo se dešava dan nakon što je jedan od osnivača OVK-a, Salih Mustafa uhapšen i transportovan za Hag nakon što je protiv njega potvrđena optužnica specijalizovanog tužioca u Hagu. Ovo je prva potvrđena optužnica pred ovom kosovskom institucijom. I u tom hapšenju učestvovali su pripadnici EULEX-a.

Poslednjih nedjelja, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na „hiljade dosijea sa imenima svjedoka i njihovim adresama“.

Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, konfiskovalo dokumente u uredu ovog udruženja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj