POZITIVNE VIJESTI IZ MMF-a: Izgledi za oporavak globalne ekonomije manje sumorni nego u junu!

Izgledi za oporavak za globalne privrede nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih ekonomija i Kine.

Premium Photo | Portrait of benjamin franklin 100 dollar bills with a  medical mask from the coronavirus covid-19.

Situacija je i dalje nesigurna u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju

U cjelini gledano, izgledi za globalna ekonomija i dalje su izazovni zbog pandemije koronavirusa i njezinih posljedica u mnogim ekonomskim sektorima, rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Situacija je i dalje nesigurna u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u nastajanju, uz izuzetak Kine, rekao je Rice, napominjući da MMF također brinu i rastuće razine duga.

MMF bi 13. oktobra trebao objaviti najnovije prognoze za svjetsku ekonomiju. U junu je povećao procjenu pada globalnog BDP-a u 2020., predviđajući da će se smanjiti 4,9 posto, a ne tri posto kao što su bili procijenili u travnju.

Rice nije iznio najnovije brojke, no istaknuo je da su najnoviji podaci iz razvijenih ekonomija i Kine bolji nego što se očekivalo.

“Podaci koji nam stižu u posljednje vrijeme sugeriraju da su izgledi možda manje sumorni no što su bili u vrijeme ažuriranih procjena 24. juna, s obzirom na naznake oporavka u nekim dijelovima globalne ekonomije”, kazao je novinarima na redovnom brifingu.

Ukazao je i na naznake postupnog oporavka globalne trgovine, nakon masovnih karantena uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

Opasnost nije prošla

Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, ponajprije što se tiče mnogih tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uz izuzetak Kine“, kazao je dužnosnik MMF-a.

Mnoge od tih zemalja suočene su s kontinuirano slabom domaćom i slabijom inozemnom potražnjom, smanjenim doznakama iz inozemstva i padom u turizmu, pojasnio je.

“Kad se sve uzme u obzir, jako se pribojavamo da će ova kriza poništiti napredak iz proteklih godina u smanjenju siromaštva i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja”, istaknuo je Rice, aludirajući na ciljeve Ujedinjenih naroda o iskorjenjivanju siromaštva i nejednakosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj