DJELUJTE RAZBORITO: Turska pozvala EU i druge da poštuju njena prava na Mediteranu

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da nema odstupanja u zaštiti interesa turskog naroda na kopnu, moru ili u zraku, komentarišući posljednja dešavanja na istočnom Mediteranu.

Turska pozvala EU i druge organizacije da poštuju njena prava na istočnom  Sredozemlju

“Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji”, navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske u Ankari kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodaje se da Turska poziva Evropsku uniju (EU) i druge organizacije da poštuju prava i interese Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu.

“Turska poziva zemlje koje svojim postupcima krše međunarodno pravo da djeluju razborito, posebno po pitanju demilitarizacije ostrva”, navelo je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske te poručilo:

“Turska koja je u svakom regionalnom i globalnom sukobu uvijek bila na strani zakona i pravde, svoje stavove i postupke na istočnom Mediteranu također je poduzela, vođena istim principima”, navodi se u saopćenju.

Poručeno je također da će Turska i dalje poduzimati potrebne napore kako bi se uspostavili mir i sigurnost u Siriji.

“Turska će zadržati svoju poziciju kako bi se osigurali mir i prosperitet u Siriji i Libiji gdje zagovara borbu protiv terorizma i uspostavljanje stabilnosti”, navodi se.

Na kraju se dodaje kako Turska poziva međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne korake protiv terorističkih organizacija koje uzurpiraju slobodu i resurse potlačenih zemalja i naroda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj