U KLJUČNIM DRŽAVAMA VRLO TIJESNO: Prema anketama Biden ispred Trampa na nacionalnoj razini po broju glasova, ali Tramp ima više potencijalnih elektora!

Američka predsjednička utrka puno je tješnja nego što to ukazuju ankete na nacionalnoj razini, navodi se u petak u istraživanju koje je za Reuters proveo Ipsos i koje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Joe Biden tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trampom.

Prema toj anketi, Biden je u malenoj prednosti pred Trampom u tri države, a u ostale tri vode mrtvu utrku.

‘Online’ istraživanje javnog mnijenja provedeno u rujnu pokazuje da su Biden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Biden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni. U Pennsylvaniji Biden vodi za tri postotna boda, te za pet u Wisconsinu i Michiganu.

Sve navedene države bit će odlučujuće u odabiru pobjednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika već je u svakoj od tih tzv. ‘swing states’ ishod redovito neizvjestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Reuters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke pogreške, što znači da niti jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako ih se iščitava zajedno, ankete na nacionalnoj razini i po saveznim država pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016., s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegij, koji broji 435 delegata, i Bijelu kuću.

Biden trenutno ima prednost na nacionalnoj razini, no Tramp ima gotovo iste šanse za pobjedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u tzv. ‘swing states” nisu kaznili Trampa zbog načina upravljanja koronakrizom u onoj mjeri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Tramp bolji od Bidena kada je u pitanju ekonomija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj