GOVORIO PRED UN-om: Pakistanski premijer prije par dana kritizirao islamofobiju i Charlie Hebdo

Pakistanski  premijer Imran Khan pozvao je u virtualnom govoru pred Općom skupštinom UN-a na borbu protiv islamofobije i kritizirao francuski satirički sedmičnik Charlie Hebdo. Govor je snimljen nekoliko dana prije napada počinjenog danas u Parizu.

PM Imran Khan resolves to battle 'four ills' of Pakistan in 2019 - Pakistan  - DAWN.COM

Pakistanski premijer upozorio je na nastavak trenda islamofobije i rekao: “Muslimani su i dalje meta i u brojnim zemljama to je potpuno nekažnjivo.”

“Naša se svetišta uništavaju, naš poslanik vrijeđa, spaljuje sveti Kuran… a sve to u ime slobode govora”, rekao je Imran Khan.

“Izgredi u Europi, uključivo objavu svetogrdnih karikatura u sedmičniku Charlie Hebdo, nedavni su primjeri”, kazao je dalje pakistanski premijer. “Svjesne provokacije i poticanje na mržnju i nasilje moraju univerzalno biti zabranjeni”, rekao je.

“Ova skupština trebala bi proglasiti međunarodni dan borbe protiv islamofobije te izgraditi koaliciju koja će se boriti protiv tog zla”, rekao je.

Napad na Charlie Hebdo

U napadu sjekirom u petak ozlijeđene su dvije osobe, žena i muškarac, nedaleko od nekadašnjeg sjedišta tjednika Charlie Hebdo u Parizu.

U Parizu je 2. septembra počelo suđenje četrnaestero ljudi optuženih za sudjelovanje u terorističkom napadu na redakciju sedmičnika Charlie Hebdo 2015., u kojem je ubijeno 12 osoba.

Na sudu je rečeno da je motiv napada bila osveta časopisu koji je objavio uvredljive karikature proroka Muhameda.

Uoči početka procesa satirički sedmičnik je odlučio ponovno objaviti karikature poslanika Muhameda, zbog kojih je i postao meta džihadista, a nakon toga je opet primio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide.

Policija je uhitila glavnog počinitelja današnjih napada, a prema izvorima bliskima istrazi, riječ je o osamnaestogodišnjaku rođenom u Pakistanu koji je već bio uhićen zbog posjedovanja hladnog oružja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj