LIBANSKI MANDATAR ODUSTAO OD FORMIRANJA NOVE VLADE: “Izvinjavam se što ne mogu da sprovedem zadatak da formiram vladu”

Libanski mandatar Mustafa Adib podnio je danas ostavku zbog političke blokade oko formiranja vlade gotovo mjesec dana od kada je imenovan na tu dužnost.

Lebanon's PM-designate vows reforms, new IMF talks

Adib je trebalo da formira novu vladu da zamijeni vladu koja je podnijela ostavku poslije ogromne eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta.

“Izvinjavam se što ne mogu da sprovedem zadatak da formiram vladu”, rekao je Mustafa Adib u televizijskom obraćanju poslije dugih pregovora o formiranju vladajućeg tima koji bi odobrile različite rivalske političke snage u zemlji.

Njegova objava zadaje udarac naporima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prekine opasnu blokadu u zemlji pogođenoj krizom.

Macron je vršio pritisak na libanske političare da formiraju kabinet sastavljen od nezavisnih stručnjaka koji mogu da rade na sprovođenju hitnih reformi da izvuku Liban iz razorne ekonomske i finansijske krize dodatno pogoršane eksplozijom u bejrutskoj luci 4. augusta.

Međutim Adibovi napori su naišli na brojne prepreke kada su glavne šiitske grupe u zemlji Hezbolah i Amal insistirale na tome da zadrže ključno ministarstvo finansija.

Njihovo insistiranje se pojavilo kada su SAD uvele sankcije dvojici visokih političara bliskih Hezbolahu uključujući i bivšeg ministra finansija.

Te dvije grupe takođe insistiraju na tome da se imenuji šiitski ministri u novom kabinetu i protivili su se načinu na koji je Adib formirao vladu bez konsultacija sa nima.

Adib je objavio odluku da se povuče sa mjesta mandatara poslije današnjeg sastanka sa predsjednikom Michelom Aunom.

Liban, bivši francuski protektorat, zapao je u najgoru ekonomsku i finansijsku krizu u savremenoj historiji. Prvi put u martu nije platio dospjeli dug, lokalna valuta je izgubila ogromno na vrijednosti dovela do hiperinflacije rastuće siromaštvo i nezaposlenost.

Kriza je još pogoršana eksplozijom 4. augusta u luci u Bejrutu izazvano detonacijom hiljada tona uskladištenog amonijum nitrata. U njoj je poginulo gotovo 200 ljudi, hiljade su povrijeđene i napravljena šteta od više milijardi dolara.

Zemlji je očajnički potrebna finansijska pomoć ali Francuska i druge međunarodne sile su odbile da pruže pomoć prije nego što se sprovedu ozbiljne reforme. Kriza se u velikoj mjeri pripisuje decenijama sistemske korupcije i lošeg upravljanja vladajuće klase u Libanu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj