NA DANAŠNJI DAN: Prije 12 godina umro je Paul Newman, glumac s Nixonove ‘crne liste’

Legendarni američki glumac i filantrop umro je 26. septembra 2008. godine od raka u svom domu u Westportu u Connecticutu, u dobi od 83 godine.

From the Archives: Paul Newman dies at 83; leading man of film and  philanthropy - Los Angeles Times

Po vlastitoj je želji dva mjeseca ranije pušten iz njujorške bolnice specijalizirane za tumor, gdje je primao kemoterapiju te je zbog činjenice da bi mogao umrijeti kroz par tjedana odlučio otići kući kako bi posljednje trenutke života proveo sa svojom obitelji.

Glumio je sve do 2006. godine, nakon 50 godina glume u 81. godini rekao je da se osjeća prestarim, da počinje gubiti kreativnost, pamćenje i sigurnost.

“Ne možete biti stari kao ja bez da se ne probudite sa iznenađenim izrazom na licu svakog jutra: ‘Isuse Kriste, ‘ko bi rekao – još sam živ!’. Apsolutno je zapanjujuće da sam preživio svu tu cugu i pušenje i automobile i karijeru”, kazao je u jednom od intervjua nakon povlačenja iz glume.

Za Oscara je kao glumac bio nominiran čak 9 puta, a dobio ga je tek za glavnu ulogu u filmu ‘Boja novca’. Tada je imao 61 godinu. Godinu ranije dobio je i Oscara za životno djelo.

Tokom 60-ih i 70-ih javno se i vrlo aktivno zalagao protiv rata u Vijetnamu, čime je izborio mjesto na “crnoj listi” Richarda Nixona. Kad mu je sin umro od prevelike količine droge, osnovao je fond za pomoć u prevenciji narkomanije, a posljednjih godina života, Newman iako i sam teško bolestan, glumio je u cirkuskoj predstavi namijenjenoj mentalno zaostaloj djeci.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj