UAE zvanično poslao zahtjev za kupovinu američkih aviona F-35

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zvanično su poslale zahtjev Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za kupovinu američkih vojnih aviona F-35, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, medijska kuća Bloomberg javlja da su Emirati zahtjev za kupovinu borbenih letjelica SAD-u poslali sedmicu nakon što su potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Isti izvor javlja da se Pentagon i State Department nisu oglašavali o zahtjevu, a da zvanični Washington ima obavezu da potencijalne prodaje oružja razmatra na način da ne ugrozi vojnu dominaciju Izraela u regiji.

Ranije su američki predsjednik Donald Tramp i njegov glavni savjetnih Jared Kushner u izjavama davali zeleno svjetlo za prodaju borbenih aviona Emiratima, ali Izrael se protivi takvom potezu.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su uz posredstvo SAD-a u Bijeloj kući nedavno potpisali sporazume o normalizaciji odnosa, a analitičari tvrde da bi pitanje prodaje američkih aviona Emiratima moglo predstavljati jedan od najvećih izazova za implementaciju tog dogovora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj