BROJNE REAKCIJE NAKON ESKALACIJE SUKOBA U SPORNOJ REGIJI NAGORNO-KARABAH! EU zabrinuta, Erdogan poručio da je uz ‘azerbejdžansku braću’, a reagovala i Rusija!

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izrazio je duboku zabrinutost Evropske unije zbog novih sukoba koji su jutros izbili između Armenije i Azerbejdžana.

KARABAH123

Michel je posredstvom društvenih mreža pozvao strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba.

Čelnik Evropskog vijeća Michel je poručio da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu, javlja Anadolu Agency.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske snage rano jutros počele intenzivne artiljerijske napade na položaje azerbejdžanske vojske i azerbejdžanska naselja.

U saopćenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil. Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

O krizi u toj regiji i novim armenskim napadima na Azerbejdžan telefonom su danas razgovarali šefovi diplomacija Turske i Rusije Mevlut Cavusoglu i Sergey Lavrov.

Turska je prethodno oštro osudila armenske napade i poručila da će na svaki potrebni način stati uz bratski Azerbejdžan. Iz Ankare su također poručili da je Armenija još jednom pokazala da je glavni faktor nestabilnosti u regiji, a iz Moskve su pozvali na prekid sukoba i pokretanje pregovora.

Erdogan: Turski narod je svim raspoloživim sredstvima uz azerbejdžansku braću

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je jutrošnjim napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji, javlja Anadolija.

“Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, naveo je Erdogan u poruci objavljenoj na Twitteru.

Erdogan je takođe kazao kako međunarodna zajednica još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije.

“I Minsk trojac, koji se skoro 30 godina ponaša nemarno, je nažalost daleko od djelovanja u pravcu rješavanja problema. Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan.

Naveo je da je danas telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje.

Dodao je da je u tom razgovoru ponovio kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“.

Rusija: Odmah obustaviti vatru

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Armenije, javlja Anadolija.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obe strane izvode napade duž linije razgraničenja.

“U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljbe i pokretanje pregovora”, navodi se u saopćenju iz Moskve.

ODKB: Konflikt rješavati samo mirnim putem

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) saopštila je povodom eskalacije sukoba u regiji Nagorno-Karabaha da konflikt treba rješavati isključivo mirnim putem.

“Smatramo da se ovaj konflikt mora rješavati isključivo mirnim putem. Za to postoji međunarodno priznati mehanizam – Minska grupa OSCE-a koja se bavi time“, rekao je pres sekretar ODKB Vladimir Zajnetdinov.

U ODKB ističu da je neophodno ponovo uspostaviti primirje.

Spremni smo da pomognemo u regulisanju situacije u regiji“, ističu u ODKB-u i dodaju da se Armenija nije obraćala za pomoć.

Međusobne optužbe

Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i objavila opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, javlja Tanjug.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da su njihove snage srušile dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4:10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za stanje”, navodi se u izjavi armenskog ministarstva obrane.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je počelo vojnu operaciju duž “linije dodira”, ničije zemlje koja razdvaja snage koje podržava Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbejdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima i poručio da “Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Armenije”.

“Armenske snage su jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Armenije”, rekao je Aliyev, prenosi Sputnjik.

“Trenutno su u toku napadi na položaje protivnika, uništena je vojna tehnika”, dodao je.

Državna azerbejdžanska služba za mobilizaciju saopćila je da opća mobilizacija nije neophodna, jer je vojska opremljena u potpunosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Dvije bivše sovjetske zemlje dugo su bile su sukobu zbog otcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana” te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su nezavisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Iako su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj