TURSKA ZVANIČNO PODRŽALA AZERBEJDŽAN U SUKOBU OKO NAGORNO-KARABAHA: Armenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja

Turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, izjavio je zvanični predstavnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Azerbaijan, Turkey approve important military co-op protocol

-Armenija je prekršila primirje time što je napala civilna naselja i još jednom pokazala da je protiv mira i stabilnosti. Međunarodna zajednica mora odmah da zaustavi te opasne provokacije – napisao je Kalin na svom Tviter nalogu.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je Kalin.

Opća mobilizacija

Ako Azerbejdžan želi rat – dobiće ga, poručio je lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan u obraćanju građanima poslije najnovije eskalacije u tome regionu. On je tom prilikom proglasio vanredno stanje u ovoj nepriznatoj planinskoj republici.

– Moramo časno da branimo slobodu i čast naše domovine. Neka nas ne slome ni žrtve ni gubici – rekao je on.

– Odlukom Vlade u Republici Armeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odsJeke. Za domovinu, za pobJedu  – napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su armenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode.

Pomoćnik azerbejdžanskog predsjednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da armenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj