ZBOG NEUSPJEHA U FORMIRANJU VLADE! Macron: Libanski lideri prekršili svoja obećanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je danas libanske lidere da su prekršili obećanja zbog neuspjeha u formiranju Vlade poslije razorne eksplozije u luci u Bejrutu u augustu.

ŽIVJELA FRANCUSKA' UZVIKIVALI SU GRAĐANI! Narod Libana Makrona je dočekao  kao spasioca: Za njih je imao riječi utjehe i obećanja, a za političku  elitu - ultimatum! - GlobalCir

Na konferenciji za novinare posvećenoj Libanu, Macron je rekao da je politička elita odlučila “da izda” svoje obaveze i da je počinila “kolektivnu izdaju” neuspjehom da formira Vladu.

Libanski premijer Mustaha Adib juče je podnio ostavku, rekavši da nije bio u stanju da formira reformističku Vladu.

“Odlučili su da iznevjere svoju obavezu da formiraju vladu”, rekao je Macron novinarima, te dodao da se “stidi” zbog lidera te zemlje.

On je naveo da vidi da su libanske vlasti i političke snage odlučile da favorizuju svoje partijske i pojedinačne interese na štetu opšteg interesa zemlje, prenio je AFP.

Macron je, takođe, upozorio šiitsku grupu Hezbolah, koja je bila zastupljena u odlazećoj Vladi Libana.

“Hezbolah ne smije da misli da je moćniji nego što jeste. On mora da pokaže da poštuje sve Libance. A posljednjih dana pokazao je upravo suprotno”, rekao je Macron.

Macron, koji je dva puta posjetio Liban nakon eksplozije 4. avgusta, apelovao je da Libanci što prije formiraju Vladu.

U eksploziji više stotina tona amonijum nitrata u luci u Bejrutu poginulo je više od 190 ljudi, hiljade su ranjene, a dijelovi grada potpuno su uništeni.

Ova tragedija izazvala je masovne proteste zbog korupcije i lošeg upravljanja državom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj