‘ISUS NIJE LAGAO’: Oglasio se papa Franjo poslije smjena u Vatikanu

“Isus nije lagao”, poručio je papa Franjo pred vjernicima i već odlučio početi raščišćavanje skandala vezanog za manipulacije sa novcem iz vatikanske kase.

NE OSJEĆA SE DOBRO! Papa otkazao službene audijencije, Vatikan ne daje puno  informacija! - GlobalCir

Riječ je o aferi vezanoj za Državni sekretarijat Vatikana i kardinala Anđela Bećua, a nakon otkrića tajne kupovine luksuzne zgrade u Londonu i finansijskih transakcije vrijednih stotine miliona eura.

Papa Franjo je prije desetak dana dao nalog da se oduzmu svi ekonomski resursi Državnom sekretarijatu i predaju na upravljanje “Apsi” (administrativnom organu Svete Stolice koji se bavi upravljanjem ekonomskog bogatstva) i monsinjoru Nunciju Galantinu, jezuiti veoma odanom papi.

Istraga je započeta nakon otkrivanja skandala i ostavke kardinala Đovanija Anđela Bećua, koji je inače bio jedan od najbližih papinih saradnika. Samo je on imao kontrolu nad bankarskim računima Vatikana. Novac je preusmjeravao na račune svoje braće na Sardiniji.

Sve je počelo saznanjem o kupovini luksuzne zgrade u Londonu u vrijednosti od 300 miliona eura. Zgrada je inače kupljena preko dvojice posrednika od kojih je jedan zaradio 10 a drugi 16 miliona eura za transakciju novca iz fondova Svete Stolice. Sada je uz Bećija otkriveno i optuženo još šest visokih zvaničnika iz Državnog sekretarijata i iz lanca koji se bavio neregularnim raspolaganjem novca, a optuženi su po raznim osnovama. Finansijaka policija Vatikana je do sada, u prvom krugu istrage, otkrila pronevjere i utaje novca, a zgrada u Londonu je kupljena preko ofšor sredstava i kompanija.

Kardinal Đovani Anđelo Beću

Dvojica posrednika u pomoći oko transakcije novca optuženi su već za prevaru, pronevjeru i pranje novca. Finansijska policija je do sada otkrila da se u pokretu i transakcijama nalazilo između 500 i 650 miliona eura. Novac je “najvećim dijelom bio namijenjen sirotinji jer je stizao od donacija koje je primao Sveti Otac za davanje humanitarnoj organizaciji Karitas i Rimskoj Kuriji”.

Klupko u istrazi će se tek odmotavati, a Papa je u jučerašnjem obraćanju vjernicima na trgu Svetog Petra tokom molitve Anđelus, ne pominjući imena, jasno poručio onima koji su počinili i čine grijeh: “Isus nije govorio Laži”, “ponekad neko može da sklizne u laži, ali takvi nemaju ništa zajedničko sa životom jednog kršćanina”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj