OHRABRUJUĆE VIJESTI IZ FRANCUSKOG INSTITUTA: Nadomak smo pouzdanoj i efikasnoj terapiji za liječenje Covida 19!

Pasterov institut iz Lila u Francuskoj identifikovao je molekulu za koju ističu da je veoma efikasna na inficiranim ćelijama korona virusom in vitro, odnosno u laboratorijskim uslovima. Sada se kreće u kliničko ispitivanje kako bi se tretman, ubrzo, mogao pojaviti na tržištu.

france1234

Ovaj institut je, za razliku od ostalih, pribjegao drugačijoj metodi, koja im je omogućila da skrate proceduru i da ne čekaju godinama da bi dobili upotrebnu dozvolu za lijek.

Istražujući, došli su do spasonosne molekule, među dvije hiljade koliko su testirali. Ona je ispitana na ćelijama iz ljudskih pluća i dala je veoma obećavajuće rezultate, istakao je naučni direktor instituta Benoa Depre. Ubija, kaže, virus i u dozi trideset puta manjoj od one koja je u osnovi predložena.

Djeluje antiviraln,o a ne antinflamatorno. Uzeta na vrijeme, s prvim simptomima, sprječava dalje širenje virusa, a u kasnijim fazama omogućuje izbjegavanje težih slučuajeva, što je odnosilo ljudske živote.

Imajući u vidu da potiče iz već poznatog lijeka, pomenuti aktivni sastojak ima veoma malo neželjenih efekata, poručio je naučni direktor Depre. Ovaj medikament, koji stoji u rafovima apoteka širom svijeta, koristi se, inače, već više desetina godina, za druge bolesti.

U institutu ne žele da saopšte o kom lijeku je riječ, iz opravdanog razloga, prije svega iz predostrožnosti dok istražavanja ne privedu kraju, ali i zato da Francuzi, i ljudi iz cijelog sveta, ne bi istog časa pohrlili u apoteke u potrazi za “magičnom” pilulom. Ime lijeka otkrit će tek kada sva testiranja budu gotova.

Za ovu, kliničku fazu, bit će potrebno oko pet miliona eura. U Lilu planiraju da lijek ispitanicima daju odmah poslije testiranja ukoliko se ispostavi da su pozitivni na korona virus. Istovremeno, postojat će i druga vrsta učesnika u projektu koji će dobijati placebo, odnosno lažnu pilulu, bez znanja ljekara i pacijenta, da bi se tačno utvrdilo dejstvo.

Ovo kliničko istraživanje bi trebalo da traje svega dva do tri mjeseca, a lijek bi, prema najavama iz Lila, mogao da se pojavi u prodaji već na samom početku 2021.

Naučnici ističu da je vakcina protiv kovida 19, u situaciji kada je opšti imunitet populacije izuzetno mali, u svakom slučaju neophodna, bez obzira na obećavajući tretman iz Lila, jer lijek smanjuje ili uništava već dobijeni virus, dok vakcina sprečava da uopšte dođe do inficiranja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj