PLANIRAN RAZGOVOR ERDOGAN-PUTIN! Rusija poziva Armeniju i Azerbejdžan da momentalno prekinu sukobe, Turska traži da Armenija okonča okupaciju Azerbejdžana i ‘povuče plaćenike i teroriste’

Rusija je danas pozvala Armeniju i Azerbejdžan da momentalno prekinu sukobe u Nagorno-Karabahu i pokažu maksimalnu uzdržanost u ovoj krizi.

Rat za Nagorno-Karabah

Pozivamo obje strane, vanjske i unutrašnje, da pokažu maksimalnu uzdržanost, uključujući retoriku. Nephodno je biti oprezan što je moguće više da bi se momentalno postigao prekid vatre i ostvario povratak za pregovarački sto, rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.

Planiran razgovor Putin-Erdogan

Ruski predsjednički portparol Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva u bliskom kontaktu sa Ankarom povodom tenzija u tom regonu.

Ministarstvo vanjskih poslova jučer je bilo u kontaktu sa Ankarom. Dakle, ruska strana održava potpuni kontakt, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin planira da razgovara telefonom sa turskim liderom Recepom Tayyiipom Erdoganom.

Sukobi između Azerbejdžana i Armenije izbili su jučer, a Jerevan i Baku se međusobno optužuju za izazivanje neprijateljstava. Azerbejdžan je proglasio djelimičnu mobilizaciju, a Armenija potpunu.

Turska traži da Armenija okonča “okupaciju” u Azerbejdžanu

Turska je zatražila da Armenija okonča “okupaciju” dijela teritorije Azerbejdžana i povuče svoje “plaćenike i teroriste” iz Nagorno Karabaha.

“Armenija mora odmah da prekine svoje napade i povuče svoje plaćenike i teroriste iz Nagorno Karabaha i sa teritorije Azerbejdžana”, poručio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodavši da je neophodno da se uspostave prekid vatre i mir.

Turska je nedvosmisleno najavila da će pružiti podršku Azerbejdžanu.

Sukobi traju već drugi dan, a prema do sada prispjelim podacima poginula je 21 osoba, a stotine su ranjene. Iz Jerevana stižu optužbe da je turska vojska učetvovala u sukobima, ali Baku to negira.

Armenski ambasador o 4.000 turskih boraca?!

Ambasador Armenije u Rusiji izjavio je danas da je Turska poslala oko 4.000 boraca sa sjevera Sirije u Azerbejdžan tokom sukoba sa odvojenim regionom Nagorno-Karabah, javio je Interfaks.

Ambasador Vardan Toganjan rekao je da ovi borci učestvuju u okršajima u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanskom regionu kojim upravljaju etnički Jermeni, prenijela je agencija RIA.

Toganjan je izrazio uvjerenje da OEBS-ova Minska grupa, kojoj predsjedavaju Francuska, Rusija i SAD, treba da brzo reaguje zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

Ambasador je dodao da Jerevan u ovom trenutku ne planira da zatraži pomoć od Organizacije kolektivnog bezbjednosnog sporazuma. Ovu organizaciju čine bivše sovjetske republike Rusija, Armenija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj