AVION OBOREN U ARMENSKOM ZRAČNOM PROSTORU?! Armenska vojska tvrdi da je turski F-16 srušio armenski borbeni avion, Ankara negira optužbe, oglasio se armenski premijer!

Armenija tvrdi da je Turska oborila njihov borbeni avion, što bi značilo dramatičnu eskalaciju oružanog sukoba u regiji Nagorno Karabah, piše BBC. Prema objavi armenskih vlasti avion je oboren u armenskom zračnom prostoru.

armenija123

U objavi Ministarstva vanjskih poslova Armenije stoji da je turski borbeni avion F-16 u zraku pogodio i oborio armenski borbeni avion Suhoj Su-25. Pilot armenskog aviona je, kažu, poginuo.

– Danas, počevši od 10:30, borbeni avioni F-16 turske avijacije poletjeli su iz zračne luke Gyanja u Azerbejdžanu i osiguravali su azerbejdžanske avione SU-25 i bombardere Bayraktare UAV turske proizvodnje iz azerbejdžanske zračn luke Dalyar u armenskim naseljima i Kopnene divizije oružanih snaga smještene u regijama Vardenis, Mets Masrik i Sotk u regiji Vardenis u Armeniji.

U gore spomenutom razdoblju naše zrakoplovstvo pružalo je zračnu podršku jedinicama protuzračne odbrane armenskih oružanih snaga. Tokom svoje misije i zračnih borbi, borbeni avion turskog zrakoplovstva F-16 oborio je  mlaznjak SU-25 armenskog vazduhoplovstva u armenskom zračnom prostoru, navode iz Ministarstva odbrane Armenije.

Armensko ministarstvo odbrane tvrdi da je turski avion ušao 60 km duboko na teritoriju Armenije.

Azerbejdžan i Turska odbacuju optužbe

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azarbejdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju. 

Azerbejdžanski visoki odbrambeni funkcioneri u ponedjeljak su odbacili kao “dezinformacije” armenske tvrdnje da turski lovci F-16 podržavaju azerbejdžanske trupe. 

“Ova informacija je armenska laž i još jedna fantazija armenskog propagandnog stroja”, izjavio je glasnogovornik azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Glasnogovornik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana negirao je Jerevanovu tvrdnju. 

Predsjednik Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske Fahrettin Altun oglasio se te rekao kako to nije istina.

Tvrdnja da je Turska oborila armenski borbeni avion apsolutno je neistinita. Armenija bi se trebala povući sa teritorija pod svojom okupacijom, umjesto da pribjegava jeftinim propagandnim trikovima, kazao je Altun.

Armenski premijer: Primorajte Tursku da ode iz Južnog Kavkaza

Zvanični Jerevan poziva svjetsku javnost da osude agresivna dejstva Bakua i Ankare u Nagorno-Karabahu i primoraju Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Kako je rekao, vojno prisustvo Turske na teritoriji Južnog Kavkaza neće donijeti ničeg dobrog.

Istovremeno, Pašinjan je optužio Tursku da je ta zemlja faktički uvučena u konflikt u Nagorno-Karabahu, kao i da se turski vojni instruktori i visoki vojni zvaničnici trenutno nalaze u azerbejdžanskim štabovima.

Govoreći o napadima Azerbejdžana, armenski premijer je rekao da ta zemlja do sada nije uspela da ostvari nikakav uspeh u Karabahu, te je izrazio nadu da će takav razvoj događaja uspeti da ubedi Baku da vojno rešenje za konflikt u ovom regionu ne postoji.

Takođe je rekao i da su potezi Jerevana u Karabahu samo odgovor na agresiju Azerbejdžana.

„Mi sve ovo doživljavamo kao rat koji je objavljen armenskom narodu, mi smo prinuđeni da iskoristimo pravo na samoodbranu“, naglasio je on.

Govoreći o navodima jermenskog Ministarstva odbrane da je turski lovac F-16 oborio armenski avion Su-25, Pašinjan je rekao da je to činjenica, kao i da je činjenica da su turski avioni uključeni u konflikt u Nagorno-Karabahu.

„Turska samo traži povod da se u još većoj mjeri uključi u konflikt, da dovuče vojsku u Nahičevanj, u azerbejdžansku enklavu na granici Turske, Armenije i Irana. Čak imamo i pojedine informacije da je tamo djelimično već razmještena turska vojska“, zaključio je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] AVION OBOREN U ARMENSKOM ZRAČNOM PROSTORU?! Armenska vojska tvrdi da je turski F-16 srušio armens… […]

Komentiraj