Beograd: Otvorena izložba o pričama i sjećanjima o genocidu u Srebrenici

Izložba autorke Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sjećanja o genocidu u Srebrenici” otvorena je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a posjetioci do 4. oktobra mogu da pogledaju prikaze ličnih priča kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priče koje Memorijalni centar Srebrenica bilježi.

Izložba, nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo iz Srbije, vid je otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić pozvala je okupljene na otvaranju da svi zajedno pogledaju izložbu, a pročitana su i imena stradalih u genocidu u Srebrenici.

“Ova imena nikada nije trebalo da budu pročitana, ova izložba nikada nije trebalo da nastane, genocid u Srebrenici nikada nije trebalo da se desi i da bude izvršen”, navela je ona.

Na otvaranju, pročitano je i pismo Amre Begić Fazlić, žene koja je preživjela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine, a u kome je ona navela da je ovo “prvi put da iskreno žali što nije u Beogradu”.

Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.

Cilj je prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Na sajtu “archiwar.com” šira javnost ima priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svijesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. To važi najviše za umjetnike/ce i pojedince/pojedinke/grupe koji i sami/e žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gdje je projekat ArchiWar započet.

Plan je da platforma raste u održiv medijum koja će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za djelovanje pojedincima i pojedinkama.

Izložba je nastala uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj