U TOKU ZATVORENA SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a?! Armenija i Azerbejdžan još uvijek odbijaju mogućnost pregovora: Alijev tvrdi da Turska ne učestvuje u sukobima u Nagorno-Karabahu!

Armenija i Azerbejdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno Karabah pretvara u puni rat.

alijev-azar

Obje države izvijestile su o prekograničnoj pucnjavi, zapadno od odcijepljene regije Nagorno Karabah oko koje je u nedjelju izbio sukob između azerbajdžanskih i armenskih snaga. Ovi incidenti predstavljaju dodatnu eskalaciju sukoba, iako Rusija, Sjedinjene Države i druge zemlje pozivaju na suzdržanost.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je za rusku državnu televiziju jasno je odbacio bilo kakvu mogućnost pregovora i rekao da su zahtjevi Jerevana neprihvatljivi. Armenski premijer Nikol Pašinjan je za isti kanal rekao da se razgovori ne mogu održati dok se borba nastavlja.

U sukobima je dosad poginulo gotovo stotinu ljudi, među njima i civili, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno. Ured azerbajdžanskog državnog tužitelja objavio je da je poginulo 12 civila, a 35 ih je ozlijeđeno, no Azerbajdžan još nije objavio broj vojnih žrtava.

Alijev: Turska ne učestvuje u sukobima u Nagorno-Karabahu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas navode o tome da Turska učestvuje u oružanom sukobu u spornoj teritoriji Nagorno-Karabah. “Turska nije dio sukoba i ne učestvuje u njemu, nema potrebe”, rekao je Alijev za rusku televiziju, a prenosi TASS.

On tvrdi da Turska ima isključivo “ulogu stabilizatora” u tom regionu. “Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu ni u jednom drugom smislu“, rekao je Alijev.

On je rekao da su, kako je naveo, glasine koje Jermeni šire da Turska učestvuje kao strana u konfliktu “ništa drugo do provokacije”. “To su lažne vijesti. Ne postoji nijedan dokaz da Turska učestvuje u sukobu i nema potrebe za tim. Azerbejdžan je dovoljno pripremljen da zaštiti svoj narod i teritoriju”, rekao je Alijev.

Prethodno je armensko Ministarstvo odbrane saopštilo da je turski lovac F-16 ušavši u armenski zračni prostor oborio armenski avion Su-25, a da je pilot poginuo. Predstavnik turskog predsjednika Fahretin Altun negirao je da je turski lovac oborio avion armenskog Rantnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostrou te zemlje, a tu vijest demantovalo je i azerbejdžansko ministarstvo odbrane. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je ranije danas da je Ankara spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Večeras sjednica Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održava hitne razgovore iza zatvorenih vrata, nakon inicijative Francuske i Njemačke da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

Francuska je danas najavila da će inicirati razgovore u okviru OSCE Minsk grupe koju predvode Rusija, Francuska i SAD, s ciljem da se posreduje u sukobu.

U predstojećim danima ćemo pokrenuti koordinirane razgovore u okviru Minsk grupe i pokušati da razjasnimo šta je izazvalo najnoviju eskalaciju, ko je odgovoran za to i kako da pronađemo izlaz iz otvorenog sukoba“, izjavio je danas jedan zvaničnik Jelisejske palate, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj