BROJNE ČLANICE NATO-a UZNEMIRENE! Sukob u Nagorno Karabahu pokrenuo nove razmirice između Francuske i Turske!

Do sada je u borbama uzduž linije koja dijeli armensku enklavu Nagorno Karabah od ostatka Azerbajdžana od nedjelje poginulo više desetaka ljudi, a stotine su ranjene.

Prema agencijama, sukobi su se proširili izvan granica te enklave i moguće je da prerastu u otvoreni rat između dviju bivših sovjetskih republika – Azerbajdžana i Armenije, prenosi Reuters.

Borbe su izazvale zabrinutost za stabilnost južnokavkaske regije, koridora cjevovoda kojima se na svjetska tržišta isporučuju nafta i plin. Postoji i bojazan da se u taj sukob uvuku Rusija i Turska.

NATO uznemiren

Neke od turskih saveznica u NATO-u sve su više uznemirene zbog stajališta Ankare prema Nagorno Karabahu, separatističkoj regiji unutar Azerbajdžana kojom upravljaju etnički Armenci, ali koja je u svijetu nepriznata kao neovisna država. K tome, Turska je blizak saveznik Azerbajdžana.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u ponedjeljak kazao da Azerbajdžan mora uzeti stvari u svoje ruke te da će Turska stati uz Baku “svim srcem i resursima”.

Šef diplomacije Mevlut Cavusoglu danas je, na pitanje hoće li ponuditi vojnu potporu Azerbajdžanu ako to ta zemlja zatraži, odgovorio da će Turska učiniti “ono što je potrebno”.

“Učinit ćemo što je potrebno (…) ako Azerbajdžan želi taj sukob riješiti na bojnom polju”, rekao je Cavusoglu i dodao da “trenutno, Azerbajdžan ima kapaciteta sam riješiti tu situaciju”.

Turska optužila Francusku

Također je optužio Francusku da izražavanje solidarnosti s Armenijom znači da podupire armensku okupaciju Azerbajdžana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smjesta je uzvratio na turske prozivke te je u srijedu kazao da je “utvrđeno” da su u nedjelju, kada je ponovno izbio sukob zbog Nagorno Karabaha, “pucnjevi došli iz Azerbajdžana”, prenosi dpa.

Macron je pozvao sve strane da se “vrate staloženosti i prekidu vatre” te dodao da će o sukobu razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i američkim predsjednikom Donaldom Trampom kako bi “predložili izlazak iz te situacije”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj