OHRABRUJUĆE PORUKE IZ BRISELA! Članovi Predsjedništva BiH: Iduće godine možemo dobiti status kandidata, ovo je bio dobar dan za nas

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelyi komentirao je na svom Twitteru današnji sastanak sa članovima Predsjedništva BiH u Briselu.

Image

Obećavajuća diskusija danas u Briselu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem – napisao je Varhelyi na svom Twitteru.

Dodao je i da “pozdravlja njihovu posvećenost provedbi 14 ključnih prioriteta i odlučnost da Bosna i Hercegovina brzo napreduje ka kandidatskom statusu”.

Računam na njih da će to ispuniti – zaključio je Varhelyi.

Šefik Džaferović iz Brisela saopćio dobre vijesti: Iduće godine možemo dobiti kandidatski status

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je u Briselu da su sastanci sa evropskim zvaničnicima bile korisne za Bosnu i Hercegovinu.”Mi danas možemo saopćiti da će EU iduće sedmice objaviti dva izvještaja. Jedan koji se tiče proširenja članstva u EU, a drugi se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu. Kada je u pitanju proširenje EU, kazano je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije i da trebamo nastaviti predano raditi na tim obavezama”, rekao je.

Džaferović je prenio poruku evropskih zvaničnika da BiH iduće godine može očekivati kandidatski status ukoliko nastavi sa ispunjavanjem obaveza.

“Kada govorimo o paketu ekonomske podrške, bit će prestavljen od strane evropskog komesara za susjedsku politiku. Podržat će infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog Zapadnog Balkana, a koji se odnosi i na BiH”, dodao je.

Kazao je i da se razgovaralo o migracijama.

“BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija. Imat ćemo podršku EU da se što uspješnije nosimo s tim problemom. EU je pripremila novi plan za migracije i on će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH”, kazao je.

Džaferović je kazao da su iz EU dobili informaciju da ono što se kod nas zove Malim Šengenom, to je zapravo realizacija tzv. četiri slobode kretanja – robe, ljudi, kapitala i usluga.

“To je nešto što će biti standardizirano pravilima EU i to nije zamjena za put ka EU, već priprema za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH je pozdravilo tu inicijativu, ali konačna odluka će biti na svim institucijama BiH”, saopćio je.

Za kraj je ispričao da su članovi Predsjedništva BiH pozvali potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella da posjeti BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je on i prihvatio.

“Želimo poslati poruku koja će govoriti o budućnosti BiH”, naglasio je Džaferović koji je istakao i da je Predsjedništvo BiH u Briselu bilo jedinstveno i bez ikakvih nesporazuma i razmirica.

Dodik o sastancima u Briselu: Ovo je bio dobar dan za nas, bilo je uspješno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika Evropske unije da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyijem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Josepom Borellom Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte.

– Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi ovdje biti usvojen sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, autoputeva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana. Bit će određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dokumentaciju za te projekte. Utvrđeno ih je 18 za cijeli Zpadni Balkan – naveo je Dodik.

Utvrđena je i nova migrantska politika.

– To znači zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koj su se ovdjee zatekli bez osnova – pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Briselu.

Komšić u Briselu: Zadovoljan sam sastancima, ali i atmosferom

Željko Komšić je poslije tri današnja sastanka u Briselu kazao da može samo da potvrdi pozitivne dojmove koje su iznijeli kolege iz Predsjedništva BiH, Džaferović i Dodik.”Zadovoljan sam današnjim danom, sastanci su bili zaista dobri, posebno sa komesarom Varhelyijem. Moram reći da sam zadovoljan sastancima, ali i atmosferom koja je vladala na sastancima”, izjavio je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj