BiH STOJI IZA REZOLUCIJA UN-a I PODRŽAVA PRAVO AZERBEJDŽANA NA CJELOVITOST! Izetbegović objasnio: “Srbija ima sporazum o strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, a prodaje municiju i rakete i jednima i drugima”

Govoreći o odnosima u regiji i reakcijama koje su u Beogradu izazvali njegovi stavovi o sukobima u Azerbejdžanu, lider SDA Bakir Izetbegović je ukazao na dvojne standarde Beograda po ovom pitanju.

bakir-izetbegovi-123.jpg

“Srbija ima sporazum o strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom. Gospodin Vučić je priznao da oni prodaju municiju i rakete i jednima i drugima. I to se sada koristi u ovom sukobu. BiH ne radi nijedno od to dvoje. BiH stoji iza rezolucija UN-a i iza vlastite rezolucije usvojene 2013. godine u našem Parlamentu, za koju je glasao i SNSD, a koja podržava pravo Azerbejdžana na cjelovitost teritorija, povratak Nagorno Karabaha, povratak ljudi, Azerbejdžanaca, protjeranih iz Nagorno Karabaha itd.”, kazao je Izetbegović.

Srbijanska politika je pokazala da ne može da vlada na Kosovu

”Po pitanju Kosova, tamo je srpska strana uradila vrlo slične zločine poput onih u Bosni i Hercegovini. U jednom momentu su u Staljinovom stilu da kompletno stanovništvo izbace s Kosova u Albaniju i to je bio pokušaj koji je pokrenuo NATO udar. Mi naravno razumijemo Kosovare”, rekao je on.

Naglasio je da BiH ne može priznati Kosovo zato što će srpski član Predsjedništva biti protiv.

‘Srbijanska politika je pokazala da ne može da vlada na Kosovu. Da je to nepravda za dva miliona Albanaca, oni su krivi što je Kosovo neovisno. Mi ne možemo priznati Kosovo zato što će uvijek srpski član Predsjedništva biti protiv. Možemo samo da napravimo svađu unutar Bosne i Hercegovine”, poručio je lider SDA.

(Global CIR)

Komentiraj