SAD, FRANCUSKA I RUSIJA U ZAJEDNIČKOM SAOPĆENJU POZVALE NA PREKID VATRE U NAGORNO KARABAHU! Reagovao Erdogan: ‘Trideset godina ste zanemarivali problem, nije prihvatljivo da učestvujete sada u naporima za postizanje prekida vatre’

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Rusija pozvale su u četvrtak na hitan prekid vatre između vojnih snaga Azerbajdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno-Karabaha te zatražile od suparničkih strana da se bez odgode vrate pregovorima.

erdo-tramp-putin-macron

Ovo su najžešći sukobi od 90-ih između dviju strana zbog područja koje je dio Azerbajdžana, ali čije je stanovništvo većinski armensko i u potpunosti njome upravlja.

“Pozivamo relevantne vojne snage da smjesta prekinu neprijateljstva”, poručili su predsjednici triju država u zajedničkom priopćenju u svojstvu supredsjedatelja Skupine Minsk Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). 

“Također pozivamo čelnike Armenije i Azerbajdžana da se bez odgode, u dobroj vjeri i bez ikakvih preduvjeta, vrate pregovorima pod okriljem Skupine Minsk OESS-a”, dodaje se u priopćenju, javlja DW.

Macroon je u dovojenoj izjavi kazao da ‘azerbejdžanski napadi nemaju opravdanje’.

Kako je reagovala Turska?

Turska je brzo reagovala na poziv Rusije, SAD-a i Francuske na hitan prekid vatre između vojnih snaga Azerbajdžana i etničkih Armenaca oko Nagorno-Karabaha i poručila da te tri zemlje ne bi trebale imati nikakvu ulogu u mirovnim naporima.

S obzirom na to da su SAD, Rusija i Francuska zanemarivali ovaj problem gotovo 30 godina, nije prihvatljivo da sudjeluju u naporima da se postigne prekid vatre”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kazao je da se trajno primirje može postići samo ako se “armenski okupatori” povuku iz Nagorno-Karabaha.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Naravno da ovaj svakog postovanja vrijedni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan , nepogresivo i iskljucivo u okvirima medjunarodnog prava daje svoje misljenje.Oni koji su naucili da kroje sudbinu drugima , da otimaju , zaboravljaju da su sa teritorije Nagorni Karabah , jermeni uz pomoc Rusa protjerali oko milion Azera i doveli 150 000 Jermena da zaposjednu oteti teritorij.Azeri imaju pravo da vojni m stedstvima povrate oteto jer diplomacija 30 godina nista nije uradila.

    Reply

Komentiraj