STRAHUJE SE DA JE BROJ ŽRTAVA VEĆI! U sukobima u Nagorno Karabahu poginulo više od stotinu ljudi, razgovarali Macron i Putin!

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski lider Emmanuel Macron pozvali su na hitni prekid vatre između snaga etničkih Armena u Nagorno-Karabahu i Azerbejdžana, dok je zvanično objavljeni broj žrtava sukoba u toj kavkaskoj oblasti prešao brojku 100, a dvije strane nastavljaju borbe.

Nagorno-Karabakh: Azerbaijan and Armenian forces fight new clashes | News |  DW | 30.09.2020

“Vladimir Putin i Emmanuel Macron pozvali su dvije strane da potpuno prekinu s vatrom i, što je prije moguće, smire tenzije i pokažu maksimalnu suzdržanost”, kaže se u saopćenju Kremlja u četvrtak.

U telefonskom razgovoru, koji je inicirao Macron, dva lidera razgovarala su o “daljnjoj konkretnoj saradnjji, najprije u okvirima OSCE-ove Minsk grupe”, tvrdi Kremlj.

Dvije strane uključene su u najžešće borbe u posljednjih nekoliko godina u Nagorno-Karabahu, provinciji s armenskom većinom, koja se otcijepila od Azerbejdžana 90-tih godina, po raspadu Sovjetskog saveza.

Obje strane odbijaju pregovarati

Armenija i Azerbejdžan do sada su odbijali međunarodne pozive na pregovore.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obećao je da će se vojska njegove zemlje nastaviti boriti dok se armenske trupe potpuno ne povuku iz Karabaha.

“Ako armenska vlada ispuni naš zahtjev, borbe i prolijevanje krvi će prestati, a u regiji će zavladati mir”, rekao je on u srijedu, tokom posjete ranjenim vojnicima.

Armenski premijer Nikol Pashinyan u izjavi je kazao da “nije prikladno” govoriti o pregovorima “u vrijeme intenzivnih neprijateljstava”.

U armenskoj prijestolnici Yerevanu velike grupe ljudi viđene su pred štabovima za regrutaciju.

Karanahski lider Arayik Harutyunyan u srijedu je rekao: “Moramo se pripremiti za dugi rat.”

U glavnom gradi Nagorno-Karabaha Stepanakertu oko ponoći su se čule dvije eksplozije, a stanovnici su Reutersu rekli da je grad napadnut dronovima.

Ulice su bile u mraku, bez rasvjete.

Zvanični podaci nisu potpuni?

Zvanični podaci kažu da je broj poginulih prešao 100, uključujući civile, dok obje strane tvrde da su onoj drugoj nanijele teške gubitke.

Armenija je saopćila da je izgubila 104 vojnika, da su poginula 23 civila te dodaju da je broj vojnih žrtava na drugoj strani 130.

Azerbejdžanski ministar odbrane tvrdi da su njegove snage likvidirale 2.300 karabahskih vojnika te uništile 130 tenkova, 200 artiljerijskih oruđa, 25 sistema protuzračne odbrane, pet skladišta municije, 50 antitenkovskih jedinica i 55 vojnih vozila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj