UOČI SAMITA EU! Merkel o tenzijama u Mediteranu: Tanka linija između ‘rata i mira’?

Kao da niko ne shvata koliko je tanka linija između vojnog konflikta i mirovnog rješenja, konstatovala je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu povodom rastućih tenzija u istočnom Mediteranu između Turske i Grčke i Turske i Kipra.

Coronavirus: Hopes rise for EU recovery deal at marathon summit - BBC News

Uoči današnjeg samita EU sa Turskom, Merkelova se osvrnula na pritužbe o kršenju ljudskih prava u Turskoj, ali nije propustila da oda priznanje zvaničnoj Ankari za “spektakularne i zapažene zasluge tokom izbjegličke krize u zemlji koja i sama 4 miliona izbjeglica, više od bilo koje druge zemlje na svijetu”, prenijela je grčka agencija ANA.

U svakoj prilici moramo da redefinišemo naše odnose sa Turskom i da insistiramo na saradnji povodom svih značajnih, zajedničkih problema i otvorenih pitanja – ukazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Danas samit EU

Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na sastanku na vrhu na kojem će glavna tema biti strateška rasprava o odnosima s Turskom i situacija na istočnom Sredozemlju, zatim odnosi s Kinom te stanje u Bjelorusiji.

Sastanak počinje u četvrtak popodne raspravom o odnosima s Kinom, a nakon toga o stanju u Bjelorusiji, trovanju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i eskalaciji sukoba u Nagorno- Karabahu.

Za vrijeme radne večere razgovarat će se o odnosima s Turskom i stanju na istočnom Sredozemlju, gdje vlada velika napetost zbog turskog istraživanja plina. Kipar i Grčka tvrde da se probna bušenja vrše u njihovim isključivim ekonomskim zonama, dok Turska tvrdi da istraživanja provodi unutar svoga epikontinentalnog pojasa.

Europska unija je pripremila sankcije za 40-ak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Kipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.

U petak je na dnevnom redu rasprava o jačanju zajedničkog tržišta, industrijska politika i digitalizacija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prije samita imat će nekoliko bilateralnih sastanaka. Najprije će razgovarati s  predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, zatim s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te potpredsjednicom Komisije Dubravkom Šuicom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj