AKO SE SPOJE SVE KRIZE, JASNO JE DA JE TURSKA POD OPSADOM! Erdogan: Na Tursku se mora računati u reformi svjetskog poretka?!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako Turska podržava “potlačene” na Kavkazu, gdje Ankara podržava Azerbejdžan u žestokim sukobima protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu.

SVE RAZVIJENE DRŽAVE GA IMAJU! Erdogan: Neprihvatljivo da nam brane  nuklearno oružje, a sami ga posjeduju! - GlobalCir

“Stojimo uz potlačene svuda, od Sirije do Libije, od istočnog Mediterana do Kavkaza”, rekao je on i dodao kako Turska danonoćno teži zauzeti zasluženo mjesto u globalnom svjetskom poretku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Erdogan je kazao u Konyi kako se spajanjem tačaka kriza koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza dobije slika pokušaja opsade Turske, prenosi Anadolija.

Rekao je kako je jasno da se svijet nalazi na prekretnici, u kojoj se Turska pokušava udaljiti iz novog globalnog poretka, baš kao što joj je to urađeno stoljeće ili pola stoljeća ranije.

Reforme svjetskog sistema

“Obratite li pažnju, vidjet ćete da se najveće krize u svijetu dešavaju oko Turske. Spajanjem tačaka kriza, koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza, dobijete sliku pokušaja opsade Turske. Takve igre smo vidjeli i prije. S jedne strane smo branili cjelovitost države i jedinstvo naroda, a s druge pravili korake koji razbijaju pokušaj opsade Turske”, kazao je Erdogan.

Također je rekao kako je Turska odlučnim stavom i predanim radom pokazala svijetu da se na nju mora računati u budućim reformama svjetskog sistema.

Komentirajući situaciju u regiji, kazao je kako neće dozvoliti pojavu bilo kakve sigurnosne prijetnje po Tursku i da u tom kontekstu svako područje može biti poprište vojne operacije ako na njemu postoji neka prijetnja.

O situaciji na istoku Mediterana je istakao kako Turska pod praznim prijetnjama i ucjenama nije posustala u borbi za legitimna prava u toj regiji, a kako su oni na drugoj strani prinuđeni poslušati poziv Turske na dijalog.

Ono što nije pojasnio predsjednik Turske, a što propuštaju da ga pitaju brojni svjetski mediji, jeste dilema, ‘da li pod reformom poretka, turski predsjednik podrazumijeva i promjene granica postojećih država’?!

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj