(FOTO/VIDEO) ‘OVO JE EKOLOŠKA KATASTROFA’: Masovan pomor životinja u Rusiji, niko ne zna što se događa, i ljudi se žale na trovanja!

Na nekoliko plaža ruskog poluotoka Kamčatke more je izbacilo mrtve životinje, a regionalne vlasti upozoravaju kako se radi o onečišćenju mora te upozoravaju stanovništvo da izbjegava ta mjesta.

Ruske vlasti na poluotoku Kamčatka upozorile su u subotu stanovnike da izbjegavaju plažu na kojoj je došlo do masovnog pomora životinja. “Jedino što za sada možemo reći je da je došlo do onečišćenja mora”, priopćio je regionalni guverner Vladimir Solodov.

Sumnja se da su životinje masovno uginule uslijed onečišćenja naftom koju u more ispuštaju brodovi. Ministarstvo obrane je odmah odbacilo optužbe da je njihova ratna flota odgovorna za onečišćenje mora.

Uzbunu zbog pomora životinja oglasili su aktivisti Greenpeacea. Na snimkama koje su objavili vide se naftna mrlja te uginule ribe i tuljani. Prema istom izvoru, pomor morskih životinja zabilježen je na barem tri plaže u zaljevu Avacha. Ruski ogranak Greenpeacea je ovaj slučaj nazvao “ekološkom katastrofom” i pozvao ministarstvo za prirodne resurse, ministarstvo obrane i državno tužiteljstvo da ispitaju taj incident i pokrenu akciju čišćenja.

Turisti u području koje je popularno odredište “surfera” također su se žalili i na učestala trovanja. Vlasti su objavile da se rezultati ispitivanja uzoraka vode očekuju 5. oktobra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj