POVEZIVANJE GASNIH SISTEMA I PODRŠKA ‘ZELENOM OPORAVKU’?! Prijedlog Evropske komisije: 750 milijardi eura za energetski sektor

Evropska komisija je predložila, na sastanku Inicijative zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope o povezivanju gasnih sistema (CESEC), finansijski instrument vrijedan 750 milijardi eura, koji će omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja u energetskom sektoru.

Covenant of Mayors | EU Science Hub

Učesnici sastanka su izrazili spremnost za jačanje regionalne saradnje, koordinaciju i solidarnost, koji su potrebni za rješavanje energetskih izazova s kojima se regija suočava.

Da bi doprinjela privrednom oporavku, EK je predložila finansijski instrument Next Generation EU, vrijedan 750 milijardi eura.

Ulaganje u energetski sektor u okviru Evropskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, kakao je istaknuto, može značajno doprinijeti oporavku i otvoriti mogućnosti za rast i zapošljavanje.

Sam CESEC će doprinijeti utvrđivanju prioriteta za energetska ulaganja u regiji i provođenju novih projekata za podršku zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmijenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regionu CESEC-a, na osnovu izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj