RADI SE O KRŠENJU KONVENCIJE O HEMIJSKOM ORUŽJU! EU mora odgovoriti Rusiji uvođenjem sankcija zbog trovanja Navaljnog!

Evropska unija mora dati jasan odgovor Rusiji uvođenjem sankcija nakon trovanja opozicionara Alekseja Navalnog međunarodno zabranjenim nervnim agensom, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

RADIT ĆEMO NA REDUCIRANJU TENZIJA! Maas: Grčka i Turska se igraju vatrom u  istočnom Mediteranu, a najmanja iskra može izazvati katastrofu! - GlobalCir

“Uvjeren sam da više neće biti načina da se zaobiđu sankcije“, rekao je on u intervjuu novinskom portalu T-online, prenosi Reuters.

Sankcije moraju uvijek biti ciljane i proporcionalne. Ali, takvo teško kršenje Međunarodne konvencije o hemijskom oružju ne može ostati bez odgovora. U tome smo ujedinjeni u Evropi“, kazao je Maas.

Njemačka trenutno predsjedava Unijom.

Šefovi država i vlada EU-a, koji su učestvovali na samitu u četvrtak i petak, osudili su navodnu upotrebu hemijskog oružja protiv Navalnog, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Osuđujemo upotrebu hemijskog oružja i pozivamo Rusiju da provede istragu. Na to pitanje ćemo se vratiti tokom narednog samita, koji će biti održan za nekoliko sedmica“, najavio je on.

Navaljnom je pozlilo 20. augusta, na letu iz Sibira u Moskvu, a poslije liječenja u bolnici u Omsku, prebačen je na kliniku u Berlinu. Njemački stručnjaci tvrde da su u njegovom organizmu našli tragove nervnog agensa iz sovjetske ere “novičoka”. Navaljni je optužio Rusiju za trovanje, dok Moskva odbija umiješanost.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna na sveobuhvatnu saradnju s Njemačkom i istakao da otrovne supstance nisu pronađene u tijelu Navalnog prije nego što je prebačen u Berlin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj