(VIDEO) DOK SE BROJE POGINULI NA OBJE STRANE: Armenija i Azerbejdžan šalju svjetskim agencijama snimke razaranja hvaleći se vojnim podvizima?!

Vojska samoproglašene armenske oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu objavila je snimak na kojem se vidi uništenje azerbejdžanskog teškog naoružanja i povlačenje snaga te zemlje, prenosi Armenpres.

ARMENIJA-I-AZERBEJD-AN

Prethodno je portparolka Ministarstva odbrane Armenije Šušan Stepanijan saopštila da su armenske snage krenule u kontraofanzivu na jednom dijelu fronta u Nagorno-Karabahu.

Armija odbrane Karabaha uspjela je da obuzda veliku ofanzivu koju je započeo neprijatelj. U jednom od pravaca, naše snage su krenule u kontraofanzivu. Na ostalim stranama vode se uporne borbe – napisala je ona.

Armenpres je ranije danas javio da su azerbejdžanske snage jutros granatirale glavni grad Nagorno-Karabaha Stepanakert, i da je u napadima bilo povrijeđenih.

Azerbejdžan: Armenija eksploatiše novinara

Azerbejdžan je optužio Armeniju da iskorištava novinare u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, ugrožavajući njihovu bezbjednost za potrebe svoje “antiazerbejdžanske propagande”.

U saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova ukazuje na sve veći broj izvještaja o pokušajima Armenije da eksploatiše novinare dovodeći ih na poprište aktivnih vojnih operacija, ne preduzimajući neophodne mjere kako bi se jasno razlikovali od boraca.

Azerbejdžan tvrdi da takvo ponašanje Armenije samo po sebi predstavlja ozbiljno kršenje njene obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da preduzme sve izvodljive mjere predostrožnosti kako bi zaštitilo civilno stanovništvo i civilne objekte pod svojom kontrolom od posljedica napada.

Time je Armenija za potrebe svoje antiazerbejdžanske propagande dovela u opasnost bezbjednost novinara koji rade u zoni sukoba – kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe ponovo apelovalo na novinare da izbjegavaju posjetu “privremeno okupiranim teritorijama Azerbejdžana i time ne pruže Jermeniji mogućnost da ih iskorištava”.

Baku: Novi snimci uništavanja jermenske vojne tehnike

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je u međuvremenu nove snimke iz Nagorno-Karabaha na kojima se vidi kako snage te zemlje uništavaju armensku vojnu tehniku.

Jučer su objavljene sljedeće snimke:

Aliyev o sukobu s Armenijom: Nemamo vremena čekati još 30 godina

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, komentarišući tok operacije koju je pokrenula azerbejdžanska vojska protiv armenskih snaga kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij, poručio je da njegova zemlje ne želi više čekati nego da se konačno riješi problem koji traje već decenijama.

Ne možemo više slušati izjave kao što su ‘stanite, pokušat ćemo, pregovarat ćemo i pomoći ćemo vam’. Mnogo smo puta čuli isto ovo. Nemamo vremena čekati još 30 godina. Problem se mora riješiti sada – rekao je Aliyev za “Al Jazeeru”.

Istakao je da je glavni razlog zašto sukob oko Nagorno-Karabaha nije još riješen taj što Armenija nije za uspostavljanje mira.

Podsjetio je da su armenske vlasti potpuno ignorisale i prekršile četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojima se traži bezuslovno okončanje okupacije na tom području.

Aliyev je još dodao da Minska grupa OSCE-a, koja pokušava pomoći da se prevaziđe kriza u Nagorno-Karabahu, nije postigla nikakve rezultate već 28 godina, poručivši da Azerbejdžan odmah želi riješiti ovo pitanje, bez daljih odugovlačenja.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj