JASNA PORUKA IZ BRISELA: Samo ispunjavanjem uvjeta BiH će dobiti priliku za stjecanje kandidatskog statusa

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi prezentirao je danas u Briselu Paket proširenja 2020 i Ekonomsko-investitioni plan za Zapadni Balkan.

Varhelyi je te dokumente prezentirao pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta, naglasivši da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju, te njen strateški interes.

Komesar je, govoreći o ekonomskoj situaciji u regiji, naglasio da postoji ogromna razlika u ekonomijama Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, te je pojasnio da je zbog toga pripremljen Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

– Plan je struktuiran oko ključnih područja koji će omogućiti rast broja radnih mjesta – kazao je Varhelyi.

U tom je kontekstu naglasio plan investiranja u izgradnju saobraćajne i željezničke infrastrukture, te borbu protiv zagađenja kroz preusmjeravanje sa uglja na korištenje prirodnog gasa.

– Moramo jačati diverzifikaciju i umanjiti ovisnost o tom energentu – izjavio je komesar.

Među prioritetima je Varhelyi naveo i zaštitu okoliša, digitalnu budućnost, zaštitu privatnog sektora i ljudskog kapitala, te je u tom kontekstu naglasio da je odljev mozgova veliki problem za Zapadni Balkan.

– Plan će konsolidirati regiju i staviti je na mapu investitora – dodao je Varhelyi.

Ovaj plan, pojasnio je, podrazumijeva i jačanje regionalne saradnje u kontekstu stvaranja jedinstvenog tržišta, a jačanje investicija će, dodaje, biti moguće samo uz saradnju državnih vlasti. U tom kontekstu je naveo potrebu jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Govoreći o Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, Varhelyi je kazao da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno nekoliko koraka unaprijed u kontekstu ispunjavanja 14 ključnih kriterija, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, te usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

– Potrebno je uložiti još napora u rješavanju svih prioriteta, naročito u oblasti vladavine prava kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem. Integritet pravosuđa i upravljanje migracijama trebaju hitne akcije – izjavio je Varhelyi.

Upozorio je da će samo ispunjavanjem uvjeta BiH dobiti priliku za stjecanje kandidatskog statusa.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH: EU ne ulaže dovoljno napora u BiH, naročito po pitanju migracija

Paulo Rangel, izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, obratio se na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove povodom predstavljanja Paketa proširenja 2020 i Ekonomsko-investitionog plana za Zapadni Balkan.

Rangel je kazao da u slučaju BiH vjeruje da bi Evropski parlament trebao biti pozitivniji, te djelovati stimulativnije.

– Mislim na 14 ključnih prioriteta, u čije ispunjavanje bi se trebali uključiti na mnogo proaktivniji način. Uvijek pozivamo na ulaganje napora i dobru volju, ali ponekad nismo u mogućnosti da se uključimo na pravi način, ne samo sa finansijskom pomoći već i sa ljudskim resursima – izjavio je Rangel.

Naglasio je da to ovisi i o donosiocima odluka u BiH, ali je još jednom naglasio da Evropska unija ne ulaže dovoljno napora. Izdvojio je jedan domen, a to su migracije. Ukazao je da su one zanemarene i u Izvještaju, te je upozorio da je Evropska unija mogla učiniti mnogo više.

– Ovo je ključno pitanje za ljudska prava, ključno pitanje za Evropsku uniju i mogli smo uraditi mnogo više, ne samo finansijski već i saradnjom sa lokalnim, entitetskim i državnim vlastima – zaključio je Rangel.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj