KANADA SUSPENDOVALA IZVOZ ORUŽJA U TURSKU! ‘Želimo utvrditi da li su naši dronovi učestvovali u ratnim okršajima u Nagorno Karabahu’

Turska je danas optužila Kanadu da ima dvostruke standarde, nakon što je Otava suspendovala izvoz oružja u Tursku.

Turkey blasts Canada's suspension of drone tech sales

Ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj saopćio je ranije da je obustavio izvoz oružja u Tursku, koja podržava Azerbejdžan u ratu oko sporne regije Nagorno Karabah. 

Kanađani istražuju da li se njihova tehnologija koristi u sukobu između Azerbejdžana i Jermenije.

“Rekao sam ljudima iz mog ministarstva da utvrde da li su naši dronovi učestvovali u ratnim okršajima”, rekao je Šampanj. 

Turska, koja ima vojni sporazum sa Azerbejžanom, optužila je Kanadu da stvara prepreke povodom izvoza vojne opreme u Tursku, kao i da se ne ponaša u duhu NATO pakta, čiji je član.

U izjavi Ministarstva spoljnih poslova Turske se navodi da ta zemlja izuzetno poštuje obaveze koje je potpisala prilikom kupovine oružja. Dodaje se da su Ujedinjene nacije saopštile da je Kanada jedna od država koja je pomagala rat u Jemenu. 

U optužbama na račun Kanade Turska kaže da Kanada podržava armensku dijasporu.

“Naša očekivanja od Kanade se da ne vodi politiku koja se svodi na duple standarde, da ne potpada pod antiturski uticaj i da ne gleda svoje uske političke interese”, piše u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj