TIM NAUČNIKA TVRDI: Eksplozija u Bejrutu bila je jedna od najvećih eksplozija u historiji!

Eksplozija koja je u augustu opustošila velike dijelove Bejruta bila je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u historiji, saopćili su stručnjaci sa Univerziteta Sheffield u Velikoj Britaniji.

VIDEO) ŠOKANTNE SNIMKE: Bejrut uzdrmale silovite detonacije, desetine  mrtvih, tresao se cijeli grad, podrhtavanje osjetili čak i na Kipru! -  GlobalCir

Tim stručnjaka sa Sheffielda tvrdi da je eksplozija u libanskoj prijestolnici među najvećim eksplozijama u historiji, kao i da je po snazi bila samo 20 puta manja od eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine, prenio je BBC.

Tim stručnjaka se nada da će im ovakva dešavanja pomoći da se pripreme za buduće katastrofe, dodaje britanski javni servis.

Kada znamo koliki je prinos od takvih vrsta dešavanja, onda možemo razraditi opterećenje koje iz toga proizlazi. A to nam dalje govori kako da izgradimo zgrade koje su otpornije”, rekao je doktor Sem Rigbi iz „Sheffield’s Blast and Impact Engineering ” istraživačke grupe.

Eksplozija koja se desila 4. augusta u Bejrutu rezultat je slučajne detonacije približno 2.750 tona nepropisno uskladištenog amonijum nitrata u luci libanske prijestolnice. U eksploziji je poginulo oko 190 ljudi, dok je više od 6.000 povrijeđeno.

Tim iz Sheffielda došao je do svoje procjene proučavanjem 16 video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, navodi BBC.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj