UGROŽENI ŽIVOTI HILJADA LJUDI! Britanci zbog pogrešnog korištenja Excela krivo brojili zaražene, nestali podaci o 16.000 zaraženih!

Velika Britanija krivo je brojila zaražene koronom.  Kako piše BBC, zbog tehničke pogreške u sistemu izgubljeni su podaci o oko 16.000 potvrđenih zaraza koronavirusom.

Ministar zdravstva: Ovo se nikad nije smjelo dogoditi

Pogreška je značila da se onima kojima je potvrđena zaraza koronom nije tražilo kontakte, ali im je rečeno da su pozitivni. Ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je da se takva pogreška “nije smjela dogoditi”

Greška u britanskom zdravstvenom sistemu bila je prisutna od 25. septembra do 2. oktobra, i u tom periodu prijavljeno je oko 16.000 manje pacijenata oboljelih od covida nego što ih je zaista bilo. 

Izgubljeni podaci o oko 16.000 zaraženih, krivo je nepravilno korištenje Excela

Analiza je pokazala da je do greške došlo zbog pogrešnog korištenja Excela. Naime, u Excelov dokument su bilježili službene podatke o oboljelima, da bi nakon nekog vremena limit stupaca unutar samog softvera dostigao limit, a to je 16.384 stupca i 1.048.576 redaka. Analiza je pokazala da je retke u slučaju zaraze koronom bilo nemoguće ispuniti, jer ih je u Velikoj Britaniji manje od milion, pa je izgledalo da je Excel datoteka bila popunjavana po stupcima. 

Jednom kad je u dokumentu bio dosegnut limit stupaca, dokument je jednostavno prestao primati nove zapise, što je dovelo do pogrešnog broja, pa tako i izvještavanja javnosti o novim slučajevima zaraze u navedenom razdoblju.

Laburist Ashworth: Ugroženi su životi više tisuća ljudi

Osim pogrešnog izvještavanja, ovaj propust uzrokovao je i probleme u procesu traganja za kontaktima zaraženih, pa je su tako “ugroženi životi više hiljada ljudi”, rekao je Jonathan Ashworth čelnik Laburističke stranke zadužen za zdravstvena pitanja.

Tehnički problem sada je otklonjen, javili su Engleski zavod za javno zdravstvo (PHE) i zdravstveni sistem (NHS).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj