(VIDEO) DO SADA SU IH LANSIRALI 800, A IMAJU DOZVOLU ZA 12.000! Muskov SpaceX lansirao još 60 satelita kojima planira omogućiti internet iz svemira

Komapanija SpaceX milijardera i izumitelja Elona Muska je s Cape Canaverala lansirala raketu tipa Falcon 9, koja će u Zemljinu orbitu dostaviti još 60 satelita tipa Starlink.

SpaceX launches 60 more Starlink satellites, breaks 'Scrubtober' delay  streak - CNET

Lansiranje je uspjelo tek iz petog pokušaja, ali prošlo je bez ijednog problema.

Dostavljanje novih 60 satelita tipa Starlink je dio plana SpaceX-a da Zemlju okruži satelitima koji će omogućiti pristup internetu širom planete.

Iako SpaceX očekuje da će početni set satelita Starlink biti 1.440, kompanija planira da lansira još hiljade. Osnivač i izvršni direktor kompanije Elon Musk rekao je da SpaceX-u treba između 500 i 800 satelita u orbiti da bi usluga mogla početi s uvođenjem. SpaceX se približava sve bliže tom cilju, jer je do sada isporučio gotovo 800 u orbitu.

Savezna komisija za komunikacije odobrila je SpaceX-u lansiranje čak 12.000 širokopojasnih satelita sa ravnim ekranom, ali SpaceX se tu možda neće zaustaviti. Kompanija je nagovijestila da će tražiti odobrenje za lansiranje čak 30.000 svojih satelita koji emitiraju internet kako bi omogućili brzi internetski signal sa što manjim kašnjenjem.

Zanimljivo je da su prilikom izrade rakete Falcon 9, koja je danas dostavila satelite u orbitu, korišteni dijelovi raketa koji su već korišteni u ranijim misijama. Tako je, primjera radi, polovica dijelova koji čine “nos” rakete reciklirana iz ranijih misija, a pogonski dio rakete za današnju misiju već je korišten u dvije ranije misije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj