(VIDEO) PONIŠTENI IZBORI: Totalni obrt nakon haosa u Kirgistanu!

Udarna vijest u svim svjetskim medijima jutros je Kirgistan. Nakon što su demonstranti razvalili kapiju predsjedništva i oslobodili bivšeg lidera, poništeni su izbori.

Tanjug/AP Photo/Vladimir Voronin

Demonstracje su u glavnom gradu Kirgistana Biškuku počele onog momenta kada je Izborna komisija saopštila preliminarne rezultate izbora održanih u nedjelju. Demonstranti su se okupili velikom brzinom i haos je mogao da počne. Kamionom je razvaljena kapija iza koje su predsedništvo i parlament, zdanje nazvano i “Bijela kuća”. Postavljen je i požar u zgradi predsjedništva, koji je brzo ugašen.

Policija je protiv demonstranata koristila i gumene metke, suzavac, kao i vodene topove, ali su građani Biškeka bili “nadmoćniji” i upali su u zgrade. Povrijeđeno je 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano. Takođe, povređeno je 190 pripadnika snaga reda.

Demonstranti su najprije kamionom razvalili kapiju ispred “Bijele kuće”, u kojoj su smještene najviše državne institucije Kirgistana, a potom su upali u zgradu. Prema izvještajima sa terena, svega nekoliko minuta prije upada u zgradu parlamenta primjećen je konvoj automobila kako napušta to zdanje, tako da kada su demonstranti upali unutra nisu zatekli nijednog zvaničnika.

Demonstranti su potom oslobodili iz zatvora bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva i bivšeg premijera Sapara Isakova, koji je predvodio vladu 2017. i 2018. godine. Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, među kojima i sjedište gradonačelnika Biškeka i imenovali vršioca dužnosti šefa nacionalne bezbjednosti, državnog tužioca i komandanta glavnog grada, prenosi Rojters.

Prema izveštajima lokalnih medija, guverneri nekoliko provincija podnijeli su ostavke.

Najavljeno je da će se građanima večeras obratiti oslobođeni Atambajev. Prema najnovijim informacijama, Izborna komisija odlučila je da poništi rezultate izbora, na kojima je pobedila vladajuća struktura.

“Zbog brojnih nepravilnosti tokom glasanja i u predizbornom periodu, na sastanku članova Centralne izborne komisije donijeta je odluka da se parlamentarni izbori proglase nevažećim”, navodi se u saopćenju, prenijele su sve svjetske agencije.

Sazvana je hitna sjednica kirgistanskog parlamenta, nakon što su opozicioni lideri pozvali na raspuštanje zakonodavnog tijela. Ostavku je podnio i gradonačelnik Biškeka.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj