NAUČNA STUDIJA: 40 posto biljnih vrsta na rubu izumiranja

Četrdeset posto od otprilike pola milijuna vrsta biljaka i gljivica na rubu je izumiranja i prijeti im nestanak, objavili su britanski naučnici.

Studija: 40 posto biljnih vrsta pred izumiranjem - Glas Istre

U izvještaju britanskih Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) u kojemu je sudjelovalo 210 naučnika iz 42 zemalja procjenjuje se da je 39,4 posto biljnih vrsta i gljivica na rubu izumiranja, što je za 18 postotnih bodova više nego u studiji iz 2016. godine.

To se odnosi i na 723 vrste biljaka koje se koriste u medicini.

U izvješću se ističe da se brojne vrste biljaka koje predstavljaju potencijalni izvor hrane ili energije ne iskorištava dovoljno.

Naučnici su izbrojili 7093 vrsta jestivih biljaka, ali 90 posto svjetske hrane dolazi od njih samo 15, a četiri milijarde ljudi oslanja se u cijelosti na rižu, kukuruz i pšenicu.

“Ovogodišnje izvješće odraz je svijeta koji je okrenuo leđa potencijalu biljaka i gljivica kao rješenju globalnog pitanja sigurnosti hrane i klimatskih promjena”, rekao je Alexandre Antonelli, ravnatelj RBG-a.

“Zajednice su predugo preovisne o premalo vrsta”, rekao je.

“Ne uspijevamo iskoristiti bogatstvo nevjerojatne bioraznolikosti koja nam se nudi i propuštamo priliku generacije”, zaključio je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj