RUSIJA PRIŽELJKUJE BIDENOVU POBJEDU JER NJEN POSLJEDNJI UGOVOR SA SAD-om ISTIČE U FEBRUARU? Putin: ‘Biden je javno rekao da je za produženje ranijih ili sklapanje novih ugovora sa Rusijom, to je veoma važno za našu budućnost’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da je primijetio oštru proturusku retoriku kod američkog demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena, ali da ga ohrabruju Bidenove izjave o kontroli naoružanja.

biden-putin123

Što se tiče predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, svjedočimo također poprilično oštroj proturuskoj retorici. Nažalost, na to smo naviknuti”, rekao je Putin na državnoj televiziji.

S druge strane pak, nastavio je, Biden je dao ohrabrujuće izjave o Novom START-u, posljednjem značajnom sporazumu o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru.

“Kandidat Biden je javno rekao da je spreman za produženje Novog START-a ili za novi sporazum kojim bi se ograničilo strateško oružje, a to je vrlo ozbiljan element naše saradnje u budućnosti”, rekao je Putin.

Moskva i Washington za sada ne uspijevaju dogovoriti novi sporazum ili produžiti postojeći, jer administracija na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zahtijeva da se u pregovore o kontroli oružja uključi i Kina, što ne odgovara Rusiji.

Pored toga, Rusiji je veliku glavobolju zadao i paket američkih sankcija koje je potpisao predsjednik Donald Tramp, a koje su zaustavile igradnju gasovoda Sjeverni tok 2.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj